Автор
Woman.bg

Как социалните медии допринасят за Синдрома на изкривеното огледало (I част)

Чувствате ли, че отражението ви никога не е достатъчно слабо и привлекателно, въпреки че околните настояват за обратното? Вероятно в някои моменти всяка жена може да разпознае себе си в тези думи, но в ерата на дигиталните медии, все по-често границата между здравословната самокритичност и изкривената себеоценка е размита и това повлиява не само нас, но и децата ни.

Суетата е нещо естествено и присъщо на всеки човек, но прекомерният фокус върху несъвършенствата на външния вид, които обикновено са незабележими за околните, още известен като синдромът на изкривеното огледало, или телесно дисморфично разстройство, става все по-често срещан. Проучвания сочат, че телесната дисморфия засяга предимно жените, като обикновено настъпва в юношеска възраст. Телесната дисморфия се корени в детска възраст, като отношението на майката към собственото ѝ тяло, както и към тялото на детето повлиява как детето възприема себе си. Подигравки отправени към външния вид от страна на съученици и приятели трайно снижават самочувствието и дават тласък на дисморфията. Тъй като много от съвременните деца и юноши израстват пред екрана и прекарват повече време онлайн, отколкото с родителите си и дори с връстниците си, онлайн средата има потенциал за огромно влияние върху тяхното личностно развитие и психично здраве.

Тийнейджърите прекарват повече от 8 часа на ден пред екраните

Според проучване проведено в САЩ, от 2015 г. до 2019 г., употребата на социални медии сред децата и подрастващите е нараснала с 3 и 11% съответно, докато между 2019 г. и 2021 г. е скочила със 17% за двете групи поради обученията от разстояние в електронна среда, които принудиха учениците да прекарват часове наред онлайн. За да поддържат връзка с приятели и съученици по време на пандемията, както и с цел развлечение, младите хора свикнаха да разчитат на дигитални устройства и на употребата на социални медии, което се превърна в навик дори след отпадането на социалните ограничения. За 2021 г., средностатистически, децата на възраст 8 до 12 години прекарват по 5 часа на ден пред екраните, а младежите между 13 и 18 години – по повече от 8 часа.

Поради повсеместния характер на информацията в интернет, младите хора са изложени на дигитално изменени изображения от цял свят и във всеки един момент, което поражда нереалистични стандарти за красота. В един уязвим период от живота си, в който личността и самочувствието се оформят, юношите изпитват огромен натиск да преследват физическото съвършенство продиктувано от социалната медия, и впоследствие развиват изкривена себеоценка, която все по-често прераства в телесна дисморфия.

Автор: Патриция Романска