Автор
Цвета Герчева

Домашната книга с рецепти от мама и една идея за уникален сладолед от извара и плодове

Лято е, топло е, всички мечтаем за море и сладолед. Аз пък помня навремето един международен репортаж за политическата ситуация в Колумбия, когато водещата попита събеседничката си: "А какво никога не бихте отказали?".

"О, никога не казвам НЕ на сладолед", измъкна се тя фино от въпроса. Сещам се за това интервю, докато опитвам най-новата рецепта в домашната ни книга за вкусни храни с изключително точни указания, която майка ми записала от баба ми, после преписала на тетрадка за мен и така днес тя стои на почетно място в моята кухня.

Някъде между идеята и аз да стана добра домакиня и да успея да си изхраня мъжа, по страниците на тази карирана тетрадка с жълти листa и корица с Вики Бекъм от младите ѝ години, може да се срещнат заглавия в стил от "Лютите чушки на баба Нели" до "Сладко от дюли с мед и индрише" и "Тайната рецепта на баба Деша за пилаф"... Някой ден трябва да издам тази книга под надслов: "Мама направи всичко, за да си намеря приличен мъж и той да не ме изгони."

Е, тази седмица съм особено старателна и добавям нещо ново към тетрадката - "Уникален сладолед от високопротеинова извара без захар". Честно казано, това е откритието на сезона, не само защото напоследък се оглеждам за по-здравословни храни, а и защото вярвам, че трябва да се опитват нови комбинации и вкусове.

Винаги съм обичала да експериментирам, а този юли откривам вдъхновение в един продукт, който, Бога ми, никога досега не съм използвала в кухнята си - Exquisa високопротеинова извара. Да, и аз имам едно странно усещане, когато някой ми каже ИЗВАРА, обаче това няма нищо общо със зърнестия продукт, който познаваме у нас.

Серията Exquisa Fitline са високопротеинови извари с добавен йогурт, което ги прави много леки и пухкави, а вкусът Exquisa Zero кокос с 0% добавена захар е... леле, страхотен.

Кофичката, която е идеално допълнение към дневния режим и спокойно може да замести едно ядене, например обяда или закуската, се оказва безценен помощник в борбата за по-стройно тяло и по-здравословно хапване. И не само заради многото калций в този вид високопротеинова извара, а и заради ниските нива на мазнини.

Днес пробвам как да направя сладоледени блокчета с Exquisa и свежи плодове. Всичко, от което имам нужда, е кофичка високопротеинова извара с вкус на кокос, шепа горски ягоди - брах ги уикенда от поляните край Мальовица, шепа малини от двора на мама, няколко резенчета праскова и 3-4 листенца мента.

Засипваме дъното на малка форма, слагаме плодове по избор, замразяваме и... готово. Това е всичко. Ако искате да не се борите с формата при ваденето на ледените блокчета, застелете я с хартия за печене.

Изваждаме импровизирания сладолед от фризера, разбиваме с остър нож на блокчета и сервираме. Ако искате десертът да остане леден за по-дълго, напълнете една купа с лед и поръсете с малко плодове, листенца мента и сладоледени блокчета. Освен, че ще впечатлите гостите (става много красиво), блокчетата ще останат заледени поне още час на масата.

*Има нещо много симпатично в семейната тетрадка с рецепти. Не знам дали един ден ще я предам на някое дете и аз, но съм сигурна, че идеята за сладолед с високопротеинова извара е жестока и ако вие нямате такава "семейна книга", време ви е да направите. А ако пък харесвате рецептата, може да я включите. Сигурна съм, че ако се захванете да пишете подобна "тетрадка", ще се върнете във вкусните спомени от вашето детство, а какво е детството без сладолед? Хайде, спомнете си кой ви беше любимият навремето! И с кого обикновено го хапвахте?

(в материала има продуктово позициониране)