Автор
Весела Георгиева

Няколко уж "невинни" грешки превръщат здравословната храна в опасна за здравето

Днес все повече хора искат да изглеждат добре и да се радват на добро здраве. И здравословното хранене е една от предпоставките. Оказва се обаче, че има кулинарни навици, които съсипват и най-здравословната храна.

Не солете, използвайте подправки

Ако едно ястие ви се струва безвкусно, не се опитвайте да го "оправите" като добавите повече сол. Солта задържа водата в организма и това води до подпухване и излишни килограми. Вместо да солите допълнително, използвайте подправки. Опитайте с лимон, целина, сушени домати, босилек, кимион, горчица.

Не всяка мазнина понася високите температури

Имайте предвид, че кокосовото масло и зехтинът не обичат твърде горещия котлон. Затова сложете храната в съда веднага след като усетите, че мазнината е загряла. При задушаване и пържене използвайте слънчогледово олио, а зехтин и ленено масло добавяйте само за овкусяване накрая.



Зеленчуците трябва да са леко бланширани, не преварени

Според всички правила за здравословното хранене, зеленчуците е най-добре да се хапват сурови. Или приготвени на пара. Според учени от Калифорнийския университет, термичната обработка унищожава водоразтворимите витамини - С и В, както и групата нутриенти, известна като полифеноли. В зависимост от метода на готвене загубите могат да варират от 15 до 55%. Избягвайте пърженето и твърде дългото варене.

Не белете всичко, което ви попадне

Сигурно сте чували, че в кората на някои зеленчуци и плодове е концентрирано основното количество полезни вещества. 50% от кората на картофите например е съставена от диетични фибри, които потискат глада и помагат на храната да се придвижва през храносмилателния тракт. В кората на ябълките се съдържа почти цялото количество кверцетин - антиоксидант, който предотвратява развитието на онкологични заболявания. А пухкавата "кожа" на кивито е богат източник на витамин Е и флавонодиди!

Не втечнявайте меда на водна баня, "убивате" го

Много хора обичат медът им да е в течна форма. А според редица специалисти, фактът, че се захаросва, показва, че е истински. Не го разтапяйте на водна баня, така той губи всички свои полезни вещества и свойства.

Преди да готвите нещо с картофи, накиснете ги във вода

През 2015 г. в доклад на Агенцията за безопасност на храните в ЕС бяха посочени продуктите, съдържащи опасния канцероген акриламид. В списъка влизат и картофите. За да сведете до минимум риска от образуването му, накиснете картофите за 2 часа преди да започнете да ги готвите.