Автор
Woman.bg

Внимавайте с хубавците в онлайн приложения за запознанства

Онлайн-приложенията за запознанства доста улесниха живота на самотните хора. Но какви особености трябва да имаме предвид, ползвайки подобни услуги? В тази статия ще ви обясним как да се предпазите от нежелани запознанства и да избегнет интернет-мошениците в приложенията за запознанства.

Избирайте изпитани сайтове

Кибермошениците със сигурност ще се опитат да изкопчат от вас ваши лични данни или финансова информация, които впоследствие да ползват с помощта на фишингови приложения, копиращи популярни услуги за запознанства. Нашият съвет е да сваляте само известни апове с висок рейтинг от официалните ресурси на Google Play и App Store. Различните защитни програми за мобилни устройства ще ви помогнат да обезопасите престоя си онлайн. Бъдете внимателни с програми, които при регистрация не искат много лични данни, но се интересуват активно от финансите ви. Друг признак на фалшивия сайт или фалшивото приложение е големият наплив от съобщения от обожатели на акаунта ви с почти празен профил, може би без снимка.

Не се доверявайте на твърде активните непознати

Намирането на „сродна душа“ става по строго индивидуален сценарий, но все пак нормалното общуване си има някакви закономерности. По правило започва с обмен на обща информация, обсъждане на хобитата, работата, отношението ви към някои въпроси (например религия или политика). Все пак целта на запознанството е да потърсите допирни точки за по-нататъшно общуване и евентуална среща на живо. Ненормално би било човекът, който ви пише, да иска на първо място да узнае размера на заплатата ви, адреса ви, името на компанията, в която работите и т.н. В такъв случай най-вероятно си имате работа с мошеник или доста странен тип, общуването с когото едва ли ще ви достави удоволствие. Най-важното е да не забравяте, че не бива да споделяте личната си информация с всеки срещнат! Още по-голяма грешка ще е да изпратите свои разголени снимки или видеозаписи след кратко общуване – понякога мошениците заплашват да публикуват пикантните снимки в социалните мрежи или да ги изпратят на ваши познати, ако не получат определена сума като „откуп“.

Запазете доза загадъчност

„Лаборатория Касперски“ е проучила поведението на потребителите на сайтове за запознанства и е установила, че повече от половината клиенти на подобни услуги (58 %) поне веднъж са посочвали невярна информация за себе си. Започвайки от снимката и завършвайки със семейното положение хората нарочно изопачават фактите, за да направят впечатление на потенциалния партньор и да се предпазят от злонамерени действия от страна на киберпрестъпници.

Ние не ви призоваваме да лъжете, но ви напомняме, че не сте задължени да запълвате всички полета в анкетата от А до Я. Тази информация може да бъде използвана от злонамерени хора. Най-добре не посочвайте в приложения за запознанства своите акаунти в социални мрежи, реалното си име, фамилията си и местоработата си. Бъдте честни, но предпазливи и говорете повече за личните си качества, отколкото за контактните си данни. Освен това се постарайте поне на първо време да си обменяте съобщения с нов познат само чрез приложението. Можете да му дадете телефона или имейла си, чак когато усетите, че можете да му имате доверие.

Внимавайте с хубавците

Както вече споменахме, повечето посетители на сайтове за запознанства изопачават истината за себе си. Тъй като обаче в тези приложения има и доста мошеници, можем да кажем, че някои хора не просто искат да се изкарат по-привлекателни, ами нямат абсолютно нищо общо с профила си. Киберпрестъпник, маскиран като съвършения хубавец, може да се опита да спечели доверието ви, а после да използва получената при общуването с вас лична информация за нещо – например за целеви „фишинг“. Бъдете нащрек, когато общувате с хубави мъже онлайн. Ако все пак не можете да устоите на харизмата им, не бързайте да отваряте изпратени от тях линкове. Под „сборник с любимите ми песни“ може да се крие какво ли не, включително и вредоносен сайт. Най-добре ще е да се презастраховате и да си инсталирате програми за борба със спама и фишинга.

Защитавайте честта и парите си

Както сигурно знаете, има и платени сайтове за запознанства, които предоставят допълнителни услуги и прецизно подбрани бази от клиенти – например хора с доход над средния. Тук всичко е ясно, знаете за какво плащате. Но молбите на някой непознат (който може и да е много талантлив манипулатор) да му преведете малка сума пари са си чиста проба измама. Мошениците пробват какви ли не номера, включително лъжат, че са останали без пари в чужда страна, че са си изгубили картата или са били ограбени. По-добре станете за такъв човек „недоверчиво маце“, вместо да се превърнете в поредната измамена глупачка.

Човек все си мисли, че точно на него това няма да му се случи. 55 % от потребителите на сайтове за запознанства обаче са се сблъсквали поне веднъж с проблеми – от неприятни разговори до реални киберзаплахи. Ние в никакъв случай не ви съветваме да се откажете от търсенето на любовта в интернет, но не забравяйте най-разпространените схеми на мошениците. И разбира се чудесна профилактика за сигурност на данните ви ще е инсталирането на защитни програми.