Оргазмът е също толкова значим фактор за здравето на жените, колкото и миенето на зъбите след хранене. С тази разлика, че в първия случай удоволствието е далеч по-голямо.

Ще споделим с вас няколко забавни и интересни факта за тази най-приятна реакция на организма.

1. Оргазмът може да облекчи болка

Има доказателства, че оргазмът може да облекчи всякакъв вид болка. Включително артритна болка, след операция, менструална болка и дори по време на раждане. Това се дължи на освобождаването на окситоцин по време на оргазъм, който осигурява релаксация и положителни емоции. Въпреки че анестетичният ефект обикновено трае само 8-10 минути, последните проучвания уверяват, че дори само мисълта за секс помага за облекчаване на болката.

2. Използването на презерватив не влияе на качеството на оргазма

Жените могат да изпитат оргазъм със или без презерватив. Всички приказки, че презервативът намалява женското удоволствие, са абсолютен мит. Дори напротив, презервативите позволяват на двойката да удължи времето за секс. Ако приятелят ви оправдава неприязънта си към презервативите като намаляване на усещането, опитайте ръчна или орална стимулация преди проникване. Това ще помогне за подобряване на усещанията.

3. 80% от жените не могат да достигнат оргазъм без директна стимулация на клитора

Ако имате проблеми с достигането на оргазъм, не сте сами. Това е така, защото поне 80% от жените не могат да постигнат само вагинален оргазъм без стимулация на клитора. Този красив орган е бил незаслужено пренебрегван в миналото. Доскоро дори малко учени знаеха за неговата структура. Какво да кажем за останалите. Колкото повече мъжете се учат да стимулират клитора, толкова по-рядко жените ще се оплакват от "болка в главата".

4. Все още не е напълно ясно дали G-точката съществува

Легендарната G-точка е „открита“ от немския гинеколог – д-р Ернст Графенберг, през 50-те години на миналия век. Някои сексолози смятат, че тази зона съдържа голям брой нервни окончания и нейното стимулиране помага на жените да изпитат невероятни емоции. Този въпрос обаче все още е спорен. Наскоро британски учени опровергаха съществуването на G-точката, след като италиански изследователи я откриха на ултразвук и публикуваха откритията си в списание Sexual Medicine.

5. Оргазмите стават по-добри с напредване на възрастта

Разбира се, можем да говорим за куп неща, които се влошават с възрастта. Но сексуалният живот определено може да се подобри – по-специално качеството и честотата на оргазмите. С годините постигането на върховата точка става по-лесно!

Проучванията показват, че само 61% от жените на възраст от 18 до 24 години са изпитали оргазъм по време на последния си полов акт. В същото време тази цифра е 65% за 30-годишните и дори 70% за тези над 40 години. Въпросните проучвания обаче не разкриват причината за тази разлика. Но учените предполагат, че жените опознават себе си и телата си по-добре с възрастта, което им помага да получават по-пълноценно сексуално удоволствие.

6. Жените, които практикуват различни видове секс, са по-склонни да изпитат оргазъм

Ако имате проблеми с достигането на оргазъм, опитайте различни техники. Например редувайте проникващ и непроникващ секс, включващ орално или ръчно стимулиране.

7. Оценката на външния вид на гениталиите влияе върху качеството на оргазъма

Да, това се потвърждава от изследвания – една жена се чувства зависима от своите представи за гениталиите и качеството на оргазма. Колкото по-малко се харесва "там", толкова по-неуспешни са опитите ѝ за достигане на върхово удоволствие. Но всеки гинеколог може да гарантира, че всяка вагина изглежда различно и че няма един идеален шаблон. Докато нищо не ви боли, няма течение, рани, не чувствате дискомфорт, можете да се считате за нормални и здрави!

Можете да увеличите оргазмичния си потенциал просто като повишите увереността си. Обичайте себе си и тялото си! Има още един трик: вземете огледало и се огледайте. Опознайте себе си и станете по -уверена в себе си жена.

8. Съотношението на оргазмите между партньорите не съвпада

Вярно е, че само малка част от мъжете имат проблеми с оргазма. Това е по-скоро рядкост, отколкото правило. За разлика от жените. В същото време значителен процент от жените симулират оргазъм, но партньорът дори не знае за това. Проучванията показват, че докато 85% от мъжете смятат, че партньорката им е имала оргазъм, само 64% от жените го потвърждават. Това съвсем не означава, че е невъзможно постигнето на равенство на оргазмите. Разгледайте тялото си с партньора си и намерете върху него своите точки на сексуално удоволствие, а също така обърнете повече внимание на стимулацията на клитора. Погрешно е обаче да се твърди, че сексът без оргазъм е лош и че всеки полов акт трябва да завършва с оргазъм. Просто се забавлявайте!

9. Може за изпитате оргазъм, без дори да правите секс или мастурбация

О, да, всички сме чували за жени, които могат да постигнат оргазъм по време на нормално пътуване с влак, на бягаща пътека или по време на масаж. Това са съвсем реални явления. Защо се случва това? Причината за спонтанен оргазъм по време на определени дейности се дължи на повишен приток на кръв към гениталиите от вибрации или контакт с клитора. Освен повишеният кръвен поток, и пълната релаксация на организма по време на масаж също може да доведат до оргазъм.

10. Женският оргазъм не е толкова труден

Има много митове за това как на жените отнема много време, за да достигнат оргазъм. Но не винаги това е така. Според изследване на основоположника на сексологията Алфред Кинси, при правилна подготовка жената се нуждае от 5 см и 20 секунди проникване, за да постигне оргазъм. И клиторните стимуланти се справят с довеждането на жената до оргазъм за 1-3 минути. Основното нещо е познаването на женската физиология и спокойствието, само спокойствието.

Четете още: 15 неудобни въпроса за секса и техните отговори