Автор
Ева Григорова

Хоопонопоно - хавайската техника, която ще промени живота ви!

Хоопонопоно е древна хавайска техника, която е описана подробно от гуруто в областта на психологията и хипнотичния маркетинг д-р Джо Витале в неговата книга “Абсолютната неограниченост”.

Витале твърди, че тя има силата да върши чудеса, помагайки ви да се справите с дисхармонията в живота си. Това може да са проблеми от различен характер - от конфликти в семейството и на работното място, до болести и различни несполуки.

Витале споделя, че хоопонопоно има способността да пречиства негативните мисли и да разблокира блокажите, които ни правят нещастни. Всъщност на хавайски "Хо'опонопоно" означава "въведи ред", а смисълът на техниката е да въведе ред в отношенията с нашите предци и с останалите хора в живота ни, както и да прекъсне различни семейни модели, които следваме несъзнателно. Древните вярвали, че всички хора са обременени от грешки и проблеми, натрупани в подсъзнанието през поколенията от началото на сътворението на света до днес. Само приемайки, че можем да променим единствено себе си, а не околните, ние бихме могли да си помогнем и да подобрим живота си. Тук е важно да помним, че хората винаги правят най-доброто, на което са способни в този момент, според убежденията, които смятат за верни в момента.



Чрез хоопонопоно всеки може да помоли за прошка и да прочисти енергията и мислите си. Техниката всъщност включва повтарянето на думите:

Съжалявам.
Моля те, прости ми.
Обичам те.
Благодаря ти.

От изключителна важност е да подходите към нея с пълна отговорност за своето участие в появилата се дисхармония, без да обвинявате околните.



Ето и четирите стъпки, описани подробно:

1. В първата стъпка казвате, че съжалявате за всичко, което се е случило или за несправедливостта, на която сте станали свидетели. Така ще ви бъде по-лесно да продължите с живота си.

2. Във втората стъпка молите за прошка. Тук търсите опрощение за това, за което сте споделили, че съжалявате в първа стъпка. Молите за прошка за всичко, свързано с дадения дисбаланс, който изпитвате, дори и за собствените си спомени по темата. Витале споделя, че това може да звучи странно за някои хора, но щом го изпитате, ще усетите истинска лекота.

3. В трета стъпка благодарите за всичко, което се е случило в живота ви. По този начин ще се научите да оценявате всичко - както малките, така и големите неща в живота си.

4. В четвърта стъпка казвате “обичам те”, като тя ще ви научи на ценен урок - да обичате всичко, свързано с вас.

Преди да започнете практиката си, е препоръчително да вдишате няколко пъти дълбоко и да затворите очите си. След това бавно повторете магическата фраза 7 или 8 пъти. Завършете с няколко минути мълчание, а след това вижте дали има разлика в начина, по който се чувствате. Повторяйте я, докато не усетите пълно облекчение.



Д-р Джо Витале споделя, че практикуването на хавайската техника има потенциала да ви направи по-смели, за да срещате истината лице в лице. “Няма човешко същество на планетата, което да не греши, независимо дали го прави съзнателно или не. Тези, които имат куража да видят грешките си, излизат напред и търсят опрощение, именно те успяват. Живейте живота си без злоба и яд и ще бъдете щастливи” - споделя той.

Витале допълва, че хоопонопоно ще ви помогне да заобичате всичко, което притежавате. Така ще прекъснете тенденцията, от която голяма част от съвременното общество страда - да не оценява нещата и хората, които правят живота му красив. “Животът ви не е посветен единствено на вас, а на всички и всичко, с които се свързвате.” - казва още той.