Автор
Woman.bg

5 начина да добавите стилен завършек на дома си, използвайки декоративни аксесоари

Аксесоарите са онзи елемент от интериора, чието присъствие внася в стаята онова нежно очарование, което допринася за нейната индивидуалност и естетика. Те са малките, но много значими детайли, които носят и излъчват енергията на дома, разказват за характера на хората, които живеят в него, за техните истории, за техните интереси и създават типичната му, неподправена и уютна атмосфера.

И именно затова най-доброто правило, по което да се водим, когато избираме аксесоари, с които да декорираме дома си, е личният ни усет за естетика. Хубаво е обаче да се съобразим с няколко интериорни съвета, които ще помогнат да не превърнем пространството вкъщи в еклектичен микс – такъв, който задушава атмосферата и мислите. Кои са препоръките, които е добре да следвате, когато добавяте аксесоари към интериора на дома и кои са най-подходящите за вас декоративни елементи? Отговаряме в следващите редове.

Растенията внасят живот и свежест

Присъствието на растения в дома се оказва една от неутихващите в последните години дизайнерски тенденции. Хората жадуват да внесат частица от природата в домовете си - от величествено дърво, през малки саксии с нежни растения до буйни цветни аранжировки.
Предимство на растенията е, че се вписват идеално във всеки интериор, независимо от неговия стил. Те пасват добре както в индустриални помещения, така и традиционни и по-нетрадиционни такива. Тяхното присъствие допринася за по-меката и успокояваща атмосфера в дома. А и помага за пречистване на въздуха.

Във вашия дом растенията и цветята могат да бъдат както подредени и групирани в една стая, така и разпръснати в много помещения. Важно за оптималния живот на растенията в дома е те да получават определено количество светлина и вода. Затова, когато избирате цветя за дома, се съобразете с изискванията им. Осигурете им достатъчно светлина, поливайте ги, когато имат нужда от това и им се радвайте. Все пак едва ли искате те да изсъхнат, преди истински да им се насладите и да видите как растат и цъфтят.

Нека прозорците са главният герой в стаята

Прозорците и пространството около тях играят голяма роля, що се отнася до настроението, което една стая има и носи. Това как изглеждат те и как са декорирани може или да добави още повече блясък и цвят в помещението и така да стане негова фокусна точка, или пък да играе второстепенна роля, оставяйки другите мебели и аксесоари да заемат централно място.

- Завесите от пода до тавана създават повече драматичност и носят усещане за величие.
- Бамбуковите щори пък могат да филтрират дневната светлина по мек и успокояващ начин.
- Нежните едноцветни пердета с леки текстури пък са подходящи, ако искате по ненатрапчив начин да обрамчите прозорците.
- Тези с по-ексцентричен дизайн са идеални, ако търсите начин да привлечете погледите, за да могат те да заиграят през пространството около прозорците.

За уединение, за филтриране на светлина или просто за красива естетика - декорирането на прозорците наистина помага на стаята да изглежда „завършена“ и хармонична.

Създайте правилното настроение, използвайки правилното осветление


Осветлението е също толкова важно, колкото и всеки друг елемент от дизайна. Правилно използвано, то има способността да променя и трансформира пространството и да създава различни настроения. Чрез светлина и сянка в една стая може да бъде постигната както по-спокойна, така и по-драматична атмосфера.

- Да предположим, че искате да подчертаете произведение на изкуството, окачено на стена. В този случай е добре да поставите светлини в долната му част, за да го обрамчите. - Добре е обаче зоната около него да е по-тъмна, за да бъде привлечено окото ни към картината.
- В стаи, в които искате да създадете по-топло, по-уютно усещане, заложете на осветителни тела с плавно регулируема светлина.
- В пространствата, които искате да бъдат добре осветени през целия ден, можете да използвате няколко вида осветителни тела – стенни и висящи лампи в комбинация с лампиони създават ефектен и привлекателен дизайн.

Килимите внасят стил и топлина в помещението

Подовите повърхности са една от често пренебрегваните части на една стая. А това не бива да е така. Един наистина красив и стилен килим може дори да направи така, че подът да се превърне във фокусна точка, която освен за дизайна, допринася и за уюта на помещението.

- Ако нямате ослепителни подове, килимите са идеалният начин да маскирате не толкова перфектните подови настилки и да поемете контрола върху фактора на топлина във всяка стая.
- Килимите също могат да добавят дълбочина. Окото естествено ще следва цвета или модела по цялата му дължина, като едновременно с това ще се рее из стаята.

Подобно на прозорците и пространството около тях, килимите могат да служат като фокусна точка или да играят ролята на мек фонов елемент, който позволява на други елементи да заблестят.

Декоративни елементи, които имат характер

Често, когато декорираме дадено пространство, бързаме, за да се уверим, че то е „завършено“. Но истината е, че проектирането на дизайна на един дом по начин, който да ни накара наистина да се почувстваме като у дома си, отнема време. Затова, когато става въпрос за добавяне на онези специални малки щрихи в декора, е добре да не бързаме, а напротив – да забавим темпото и лека-полека да запълваме празнините с красиви вещи. Погрижете се и отделете време, за да съберете уникални и интересни предмети и експериментирайте, като ги местите из къщата, за да видите къде ще изглеждат най-добре. Може да си мислите, че онзи прекрасен стенен часовник ще стои прекрасно над дивана в хола, но да се окаже, че антрето е по-подходящо за него. Или пък възглавничките, с които така искахте да украсите спалнята, да паснат по-добре на терасата или хола. Всичко е въпрос на експеримент и гледна точка.

В новата категория аксесоари и декорация на Мебели Виденов ще откриете аксесоари, с които да запълните липсващите парченца в дома ви. В онлайн и физическите магазини на веригата можете да намерите различни декоративни елементи – от осветителни тела и свещници, през часовници, огледала и сувенири, до спално бельо и декоративни възглавници, всички, пасващи на вашите стилови предпочитания.

(в материала има продуктово позициониране)