Автор
Кристина Кирова

За традициите, които никога не си отиват: Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"

Традицията повелява: Всяко лято да празнуваме магията на джаза. Началото ѝ бе поставено от д-р Емил Илиев още през лятото на 1998 г., а в хода на времето Банско се превърна в столица на джаза и всички, които обичаме хубавата музика, знаехме че първите дни на месец август винаги ще бъдат посветени на срещи с музиканти от световна величина, на танци, на джем сешъни до сутринта и на невероятната атмосфера, която винаги е съпътствала фестивала.

Тази година магията оживя отново, но в планинския уют на Боровец и вече носи името на своя създател - Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Днес д-р Илиев, когото всички наричахме доктор Джаз, не е сред нас, но неговото верую "да направим джаз фестивала по-известен от този в Монтрьо" продължи пътя си, благодарение на д-р Таня Илиева - една изключителна жена, за която тепърва ще се говори много в джаз средите. Таня Илиева не само продължава традицията, създадена от съпруга ѝ, тя е следващият доктор Джаз, а доказателство за това бе първото издание в Боровец, което събра безброй любители на хубавата музика пред сцената. И сигурна съм, д-р Илиев би се гордял от магичната атмосфера на тазгодишното издание. Защото всички ние се любувахме на незабравимите концерти в 5-те фестивални вечери, както е било винаги... А също съм сигурна и че празникът на музиката в Боровец не само ще продължи, но и че това е следващата столица на джаза.

Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" тази година бе открит на 3-ти август от д-р Таня Илиева, президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Водещи на събитието бяха Борис Панкин и Николай Захариев. В първата вечер си спомнихме за д-р Илиев...кадри, избрани моменти от вълнуващия джазов живот на патрона на фестивала. Може би и той беше с нас в тези вечери, защото духът на любимия ни джаз форум беше такъв, какъвто е бил през всички години, в които той седеше на първия ред, заедно с Таня и дъщеря им Лили.

Музикалната програма започна, съвсем както по традиция, с концерт на Бигбенд "Благоевград" със солисти Васил Петров, Христина Кацарска и Надя Тончева. След тях на сцената излезе Влатко Стефановски трио, а финалът на първата вечер бе поставен от бразилската звезда Розалия де Соуза.

Празникът на музиката продължи ударно във втория ден от фестивала, като началото беше поставено от музикантите MYX'D квинтет, чиито изпълнения погалиха ушите ни и завърши с горещи танци, благодарение на гостите от Международния джаз фестивал Nishville - КАЛ бенд. Няколко часа преди откриването на втората фестивална вечер, се състоя премиерата на биографичната книга в памет на д-р Емил Илиев. Д-р Таня Илиева разказа малка част от невероятните си спомени с него, включително и как любовта със съпруга ѝ се е зародила помежду им за по-малко от 24 часа. А в книгата, сподели Таня, можете да срещнете и пророчества, изречени от д-р Илиев.

Третата фестивална вечер започна с концерт на тромпетистa, когото всички любители на джаза в България познават - Михаил Йосифов и "Новините в джаза" със солисти Лъчезар Кацарски и Велека Цанкова. След тях на сцената излезе Джулиан Марли, синът на легендата Боб Марли, който буквално успя превърне Боровец в сърцето на регето в неделя вечер. Джулиан завладя сцената, заедно с бенда си и изправи публиката на крака до последното им изпълнение.

Четвъртата музикална вечер започна с концерт на музикантите от "Александров Рагтайм Бенд", които ни припомниха красотата на традиционния джаз и завърши с италианската формация Антонио Финта Квинтет.

Тържественото закриване на Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" започна с концерт на солисти от Бигбенда на БНР, продължи с изпълнения на Монтуно БГ и завърши величествено с гостите от Южна Корея - Юнгсу Чой тайни оркестра.

И така, на 9-ти август първото издание на Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" завърши, а ние с нетърпение очакваме да се видим следващото лято в Боровец, когато отново ще празнуваме джаза. Защото споменът за д-р Илиев и любовта към музиката ще останат тук, сред нас, завинаги.