Автор
Антония Дамянова

Запознайте се с Мак Ръдърфорд - първият най-млад човек, обиколил сам света

Седемнадесетгодишният Мак Ръдърфорд от Белгия стана първият човек, направил околосветско пътешествие, управлявайки сам ултралек самолет.

Младият пилот кацна на летище "София Запад" край радомирското село Жедна вчера малко преди 17.00 ч. и получи два сертификата за постигнати рекорди на Гинес – за най-млад човек, обиколил света сам, и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет.

View post on Instagram
 


"Постигнах целта си", бяха първите думи на смелото момче, след като премина през 30 страни на пет континента и стъпи на българска земя. Пред медиите той сподели радостта от постижението си, но и тъгата си от това, че вълнуващото му пътешествие е приключило.

Ръдърфорд отбеляза, че успеха си дължи преди всичко на сестра си – неговото голямо вдъхновение и стимул. "Идеята е нейна и аз я следвам. Между нас не може да има съперничество", подчерта момчето.

View post on Instagram
 


23 март е денят, в който Мак постави началото на околосветското си приключение. Тогава той отлетя от летище "София Запад" и се завърна отново тук на 24 август.

Мечтата си младият белгийски авиатор реализира благодарение на спонсорството от страна на българската фирма ICDSoft за осъществяване на пътешествието му. Затова на самолета на Мак е брандирано българското знаме, а с поставянето на този рекорд пилотът постигна още една цел – доказа, че младите хора имат място във върховите постижения на света, както и да им вдъхне кураж и вяра по пътя към мечтите им.

View post on Instagram
 


По време на петмесечното си пътуване Мак се изправя пред редица предизвикателства и трудности, които успява да преодолее със силата на познанията, уменията и характера си. Сред тях са няколкочасов полет над Тихия океан, пясъчни бури, проблеми с геополитическата обстановка и мн. др.

Младежът е с британски произход и белгийско гражданство, а любовта му към пилотирането се ражда още когато е на тригодишна възраст.

Лиценз за управление на ултралек самолет той получава през септември 2020 г., което по това време го прави най-младия пилот в света - на възраст от 15 години и два месеца. Мак е летял стотици часове с баща си, който е професионален пилот, като полетите са включвали две трансатлантически преминавания.

На летището в София младият Ръдърфорд бе посрещнат от родителите си и по-голямата си сестра – Зара Ръдърфорд, която отново с помощта на ICDSoft през януари тази година подобри световния рекорд за най-млада жена, обиколила света сама, както и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет – рекорд, който вече е подобрен от собствения ѝ брат, с когото Зара изключително много се гордее.

View post on Instagram
 

Четете още: Зара обиколи света със самолет и мечтае да стане астронавт