Всички обичаме сочния и вкусен плод, но повечето от нас не знаем какво количеството диня е препоръчително да се консумира на ден. Хората с високи нива на калий в тялото си или страдащи от тежка хиперкалиемия не трябва да консумират повече от една порция на ден. Прекомерната консумация може да доведе до неравномерен сърдечен ритъм и други сърдечно-съдови проблеми, казват от Националния здравен институт на САЩ.

Дините, които се консумирани в разумни количества, няма да предизвикват сериозни странични ефекти. Въпреки това, ако ядете много резенчета всеки ден, може да изпитате проблеми с твърде много ликопен или калий, които се съдържат в плода.



Съдържа ли динята много захар?

Средно, в едно парче от този летен деликатес има 17 грама захар. Динята съдържа вода и специални минерали, наречени електролити, които са точно това, от което тялото ни се нуждае, за да се презареди, ако е изложено на слънце.

Динята не съдържа много фибри, но нейните 92% вода могат да насърчат чревната перисталтика. Сочният плод е пълен с хранителни вещества и антиоксиданти, които помагат за защитата на клетките, както и витамини A, B и C и ликопен за защита срещу UV лъчи.

Вредна ли е захарта от динята?

Динята съдържа естествени захари. В зависимост от цялостната ни диета и количеството диня, което ядем, това може да има ефект върху нивата на кръвната ни захар.

Динята е сезонен летен плод. Всяка половин купичка нарязана на кубчета диня съдържа около 5,4 грама нетни въглехидрати. Купичката съдържа около 23 калории и 4,7 грама захар.



Полезна ли е динята за отслабване?

Тъй като над 90 процента от теглото на динята е вода, това е един от най-добрите плодове за ядене, ако се опитваме да отслабнем. Порция от 100 грама съдържа само 30 калории. Тя е чудесен източник на аминокиселина, наречена аргинин, която ни помага да изгаряме мазнините бързо.

Намалява ли динята коремните мазнини?

Сочният плод вдига нивата на аргинин в тялото, аминокиселина, която повишава способността да изгори мазнините. Динята помага и на изграждането на чиста мускулна маса.



Добре ли е да ядем диня през нощта?

Препоръчително е да не ядем динята вечер непосредствено преди лягане, защото може да забави храносмилателния процес, когато тялото е неактивно. Най-доброто време за ядене на диня е около 12-13 часа, когато храносмилането е високо и активно.

Кога трябва да ядем динята, за да отслабнем?

Без съмнение динята е един от най-здравословните плодове, които можем да консумираме. Опитайте се да я хапвате през целия ден. Всъщност това може да е едно от най-добрите неща, които можете да ядете за закуска. Избягвайте да пиете вода поне 30-45 минути след консумация ѝ.

Ще отслабнем ли, ако ядем динята цял ден?

Динената диета е много ефективен начин за бързо отслабване. Известно е, че тази диета е една от най-здравословните, защото помага за прочистването на тялото ни от токсини и определено помага при отслабване.
Дините са с ниско съдържание на калории, те могат да помогнат в борбата с дехидратацията, имат високо съдържание на фибри и могат да детоксикират тялото. Те са богати на витамин А, ликопен, желязо и калций, което ги прави полезни за кожата и косата, могат да намалят риска от сърдечни заболявания, да подобрят храносмилането и да предотвратят възпаления.

Изследванията показват, че яденето на диня намалява възпалителния маркер CRP. Също така плодът е богат на каротеноид бета-криптоксантин, който може да намали риска от ревматоиден артрит. Плодът ни предпазва и от някои видове рак и намалява риска от инфаркт.



Помага ли динята при газове?

Динята може да пребори някои от най-често срещаните причини за газове. Консумацията на диня действа като диуретик, който може да изхвърли излишния натрий от тялото.

Полезна ли е динята за черния дроб?

Динята помага на черния дроб да преработи амоняка (отпадъците от храносмилането на протеини), което облекчава бъбреците, като същевременно отделя излишната течност. Тя помага за регулиране на нервите и мускулите в тялото.

Полезна ли е динята за нашата кожа?

Сочният плод е полезен за кожата и косата. Двата витамина в динята – А и С – са важни за здравето на нашата кожа и коса. Витамин С помага на тялото да произвежда колаген, протеин, който поддържа еластичността на кожата и силната коса. Витамин А също е важен за здравата кожа, тъй като помага за създаването и възстановяването на кожните клетки.

Можете ли да ядем диня при нисковъглехидратна диета?

Богата ли е динята на въглехидрати?

Динята е пълна с витамин А, витамин С, бета-каротин и ликопен, за които е доказано, че намаляват риска от няколко форми на рак.

Трябва ли да ядем диня на гладно?

Да, динята може да се яде на празен стомах. Всички основни хранителни вещества на динята се усвояват ефективно от тялото, когато се консумират на празен стомах. Яденето на диня на празен стомах помага за облекчаване на излишната киселинност.

Какво прави динята с тялото?

Динята е богата на аминокиселина, наречена цитрулин, която може да помогне на притока на кръв през тялото и да понижи кръвното налягане. Изследванията показват, че динята може да намали риска от инфаркт.

Четете още: Как да избегнем сезонната инфекция на пикочните пътища?