Автор
Весела Георгиева

5 теории за смъртта на Даяна. Коя е истинската?

Принцесата на народа, както наричат Лейди Ди, си отива на 31 август преди 25 години. И оттогава до днес постоянно се появяват нови версии за смъртта на обичаната майка на Хари и Уилям...

Даяна загива в ужасна катастрофа, при която принцесата получава наранявания, "несъвместими с живота". В колата са Даяна и Доди Ал-Файед, който загива на място, както и бодигардът Тревър Рийс-Джоунс (единственият оцелял от катастрофата). Шофьорът Анри Пол също загина още в тунела.

View post on Instagram
 

Феновете на принцесата са неутешими.

Според египетския милиардер Мохамед Ал-Файед, бащата на Доди, всичко е било нагласено, а разследващите от английска и френска страна са си затворили очите... Къде е истината?

Официалната версия

И така, официалната версия е следната: в кръвта на шофьора Анри Пол са открити следи от алкохол, предпазните колани не са били в изправност, а папараците са по следите на автомобила на принцесата... И скоростта е висока. А това води до инцидент. Смъртоносен.

View post on Instagram
 

Има обаче няколко други версии, доста по-различни от официалната.

Нека започнем с най-фантастичната: принцесата фалшифицира смъртта си, за да живее в мир до дълбока старост така, както й харесва на нея. Възможно ли е? Даяна многократно е казвала в интервюта, че искат да я убият. Може би просто е подготвяла публиката... Версията се подкрепя и от факта, че тялото й след смъртта не е показвано на никого - лейди Ди е погребана в затворен ковчег.

Анри Пол е работил за МИ6

Как може Даяна да влезе в кола, управлявана от пиян шофьор? Няма как. Охраната на принцесата не би го позволила. И тогава се появява версията, че шофьорът е работел за определени служби. Според тази теория, представители на тази конкретна британска разузнавателна агенция са искали да убият Даяна: твърди се, че бившата съпруга на принц Чарлз е знаела твърде много. Казват, че Даяна е била бременна и това е една от причините... Към тази версия се придържа и самият Мохамед Ал-Файед. Той е убеден, че принцесата е чакала дете от сина му и двойката е щяла да сподели новината през септември. Разбира се, в доклада от аутопсията липсва подобна информация.

Версия номер 3: Даяна е убита от журналист, работещ за британските разузнавателни служби

По време на катастрофата през тунела е минавал стар бял Фиат Уно, който след това буквално се изпарява. Не са го открили или не са го търсили? Любителите на мистерии казват, че фотографът Джеймс Андерсън е имал точно същия бял Фиат, който често се е приближавал твърде близо до Доди и Даяна в преследване на "ексклузивни" снимки.

Затова се появява версията, че британското разузнаване е "помолило" журналиста да се вреже в колата, в която е пътувала принцесата. Няколко години след трагедията Андерсън е намерен с куршум в главата.

Всичко е въпрос на шпионски игри

Съществуват твърдения, че смъртта на Даяна е била уредена от специалните служби и няма значение дали са замесени Великобритания, САЩ или Франция. Има редица съмнителни подробности. Камерите в тунела не работят, колата е подменена в последния момент... Шофьорът е бил заслепен от ярка светкавица, а линейката се е забавила.

View post on Instagram
 

И така - теории много. Истината със сигурност е една. Но може би никога няма да я узнаем.

Възможно е истинската теория да е официалната. Но е възможно и да не е...