Автор
Весела Георгиева

Принц Чарлз е новият крал, коронясват го в Уестминстърското абатство

70-годишното управление на кралицата приключи и най-големият й син Чарлз вече е крал на Обединеното кралство. Oфициално бе обявено, че той ще управлява под името Чарлз III.

„Смъртта на моята любима майка, Нейно Величество Кралицата, е момент на най-голяма тъга за мен и всички членове на семейството ми. Скърбим дълбоко за кончината на един ценен суверен и много обичана майка", гласи първото официално изявление на новия крал.

View post on Instagram
 

„Знам, че загубата й ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, Кралствата и Британската общност и от безброй хора по света", допълва крал Чарлз III.

View post on Instagram
 

Съпругата на Чарлз - Камила също ще получи нова титла. Пълното ѝ име ще бъде кралица-консорт - с термина „консорт” се обозначава съпругата на монарха. Елизабет II сама пожела това приживе.

View post on Instagram
 

„По време на този период на траур и промяна аз и моето семейство ще се утешаваме и подкрепяме от нашето знание за уважението и дълбоката семейна привързаност, голяма част от които беше кралицата“, се казва още в официалното изявление на новия крал.

След определен период на траур, който може да продължи до една година, ще има коронация.

Тя е силно церемониална и легитимността на Чарлз няма да зависи от нея, така че той може да реши и изобщо да се откаже от събитието. Ако обаче реши да не нарушава традицията, коронацията му ще се проведе в Уестминстърското абатство и ще бъде водена отново от архиепископа на Кентърбъри.

Цялото събитие ще бъде предавано по телевизията и стриймвано онлайн, из цялата страна ще има празненства подобно на кралската сватба на принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 година.