Автор
Весела Георгиева

Световният елит за Елизабет Втора: тя бе повече от монарх, една епоха!

Световни лидери и високопоставени лица отдадоха почит на кралица Елизабет II, която почина на 96-годишна възраст.

Френският премиер Еманюел Макрон оглави церемонията по отдаване на почит, спомняйки си за „една добросърдечна кралица”, която е била „приятелка на Франция”.

View post on Instagram
 

Бившият президент на САЩ Барак Обама заяви, че кралицата е „завладяла света” с „управление, определено от грация, елегантност и неуморна работна етика”.
„Отново и отново бяхме поразени от нейната топлота, от начина, по който тя успокояваше хората, и от това как внасяше своето забележително чувство за хумор и чар в моменти на голяма помпозност и обстоятелственост”, каза в изявление Обама, който се е срещал с кралицата няколко пъти, пише Нова тв.

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън описа кралицата като „нещо повече от монарх - тя определи една епоха”.
Описвайки посещението си в Обединеното кралство през 2021 г. като президент, Байдън заяви, че „тя ни очарова с остроумието си, трогна ни с добротата си и щедро сподели с нас мъдростта си”.

View post on Instagram
 

Бившият президент на Щатите Доналд Тръмп заяви, че „никога няма да забрави щедрото приятелство, голямата мъдрост и прекрасното чувство за хумор на Нейно Величество”. „Каква велика и красива дама беше тя - нямаше никого като нея!” - написа той в своята онлайн платформа Truth Social.

Джъстин Трюдо заяви, че тя е имала „очевидна дълбока и трайна любов към канадците”.
„В един сложен свят нейната стабилна грация и решителност носеха утеха на всички нас”, продължи Трюдо, като добави, че ще му липсват техните „разговори”, в които тя е била „внимателна, мъдра, любопитна, полезна, забавна и много повече”.
„Тя беше един от любимите ми хора на света и ще ми липсва толкова много”, каза той в обръщение, сдържайки сълзите си.

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър, който е пети братовчед на кралица Елизабет, заяви, че двамата с кралица Максима си спомнят за „непоколебимия и мъдър” монарх с „дълбоко уважение и голяма обич”.

View post on Instagram
 

Белгийският крал Филип и кралица Матилда заявиха, че тя е била „изключителна личност... която през цялото си управление е проявявала достойнство, смелост и преданост”.

Индийският министър-председател Нарендра Моди припомни „незабравимите си срещи” с монарха по време на две посещения в Обединеното кралство. „Никога няма да забравя нейната топлота и доброта”, написа той в Twitter. „По време на една от срещите тя ми показа кърпичката, която Махатма Ганди ѝ подарил за сватбата ѝ. Винаги ще ценя този жест”.

Германският канцлер Олаф Шолц отдаде почит на „чудесния хумор” на кралицата и заяви в изявление, че „нейният ангажимент за германско-британското помирение след ужасите на Втората световна война ще остане незабравен”.

Ирландският президент Майкъл Хигинс отдаде почит на „необикновеното чувство за дълг” на кралицата, която „ще заеме уникално място в британската история”.
„Нейното 70-годишно управление обхвана периоди на огромни промени, през които тя представляваше забележителен източник на увереност за британския народ”, каза той в пространно изявление.
„Това беше увереност, основана на реализъм по отношение на значението на настоящите събития, а не на някакво тясно схващане за историята”, добавя Хигинс.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН, заяви, че кралица Елизабет е била „успокояващо присъствие през десетилетията на радикални промени, включително деколонизацията на Африка и Азия и развитието на Британската общност”.
В изявление той отдаде почит на „нейната непоколебима, доживотна отдаденост да служи на своя народ. Светът дълго ще помни нейната отдаденост и лидерство”.

Президентът на Израел Исаак Херцог също призна огромните промени, които кралицата е видяла по време на своето управление, но заяви, че през цялото това време тя „е останала икона на стабилно, отговорно лидерство и фар на морала, хуманността и патриотизма”.
Докато кралицата не е посещавала Израел, Чарлз, Едуард, Уилям и покойният принц Филип - чиято майка е погребана в Йерусалим - го направиха.
„Кралица Елизабет беше историческа личност: тя живя в историята, тя твори история и с кончината си оставя великолепно, вдъхновяващо наследство”, написа в Twitter Херцог.

Руският лидер също така помоли за думи на съчувствие и подкрепа за членовете на кралското семейство и народа на Великобритания.

Сърдечни съболезнования към кралското семейство и британския народ изказа и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя нарече покойната кралица "лъч на приемственост по време на дълбоки трансформации".
"Тя не преставаше да показва спокойствие и отдаденост, които дадоха сила на мнозина", споделя още фон дер Лайен.