Автор
Весела Георгиева

Крал Чарлз Трети с откровено обръщение към нацията: Отдавам почит към паметта на моята майка и нейния живот в служба!

Крал Чарлз III направи обръщение към нацията. Това става само ден след кончината на майка му кралица Елизабет Втора. Най-дълго управлявалият монарх в британската история почина на 96-годишна възраст в шотландския замък "Балморал".

"Говоря Ви с чувство на огромна мъка. През целия си живот Нейно височество кралицата, моята майка, беше вдъхновение за мен и моето семейство. Кралица Елизабет живя живот, изпълнен с доброта и ще липсва изключително много на всички ни", подчерта Чарлз Трети в предварително записано обръщение към нацията.

Тя направи множество жертви в името на дълга, подчерта Чарлз.

„Неината посветеност и отдаденост като суверен бяха непоколебими през времена на турбуленции и прогрес, по време на радост и тъга”.

View post on Instagram
 

„По време на нейната служба в името на народа тя успя да вплете в едно постоянната любов към традицията с онази безстрашна прегръдка на прогреса, която ни прави велики като нация“, подчерта новият британски монарх.

„Привързаността, възхищението и уважението, които тя вдъхна, се превърнаха в отличителна черта на нейното управление“.

„Отдавам почит към паметта на моята майка и почитам нейния живот в служба. Знам, че нейната кончина донесе огромна тъга за толкова много от Вас. Споделям това чувство на загуба с всички Ви”.

„Както самата кралица направи с такава непоколебима преданост, сега аз също тържествено се заклевам през останалото време, което Бог ми дава, да поддържам конституционните принципи в сърцето на нашата нация. Където и да живеете в Обединеното кралство или в териториите от Британската общност по света и какъвто и да е вашият произход и вярвания, ще се постарая да ви служа с лоялност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот", обеща новият монарх.

„Животът ми ще се промени, след като поема новите си задължения. Това е и промяна за моето семейство. Разчитам на любящата помощ на моята скъпа съпруга Камила, която ще стане моя кралица консорт след 17 години брак.”, заяви Чарлз.

Новият британски крал обяви, че като негов наследник синът му Уилям ще получи титлата принц на Уелс.

„Той ме наследи като херцог на Корнуол и поема ангажиментите, които изпълнявах повече от пет десетилетия”.

Чарлз спомена и другия си син - Хари, и съпругата му Меган в речта си.

View post on Instagram
 

„Изпращам цялата си любов на принц Хари и Mеган, които продължават да градят общия си живот заедно и зад океана”.

Речта на крал Чарлз беше излъчена и в лондонската катедрала „Сейнт Пол“, където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралицата. Сред присъстващите бяха министър-председателката Лиз Тръс и членове на правителството. Въпреки че официалната коронация на Чарлз може да е даже чак следващата година, той вече е крал и управлява като такъв.