Автор
Ева Григорова

Какви са тези петънца по лицето ми? Причините за пигментацията се крият тук

Лятото е към края си и вече виждаме както желаните, така и не дотам желаните последствия от неговото въздействие върху кожата на лицето и тялото ни – мечтаният лек бронзов загар вече е постигнат, но и придружен тук-там от нелицеприятни петънца, които развалят цялата картина.

Най-често те се появяват поради факта, че забравяме да използваме слънцезащитен крем, а UV-лъчите определено не щадят никого. Има много причини за потъмняването на отделни участъци от кожата: генетично предразположение, пост-акне, бременност, хормонални промени, които настъпват с напредване на възрастта, прекалено и неправилно излагане на слънце, потъмняване на определени зони вследствие на нараняване, предизвикано от външни фактори като изгаряне, ухапване от насекомо и т.н.



И все пак - когато се появят пигментните петна, ние често се питаме - защо? Каква е причината? Ето отговорa на този въпрос:

- Генетично предразположение

Съществено значение има наследственият фактор - ако майка ви има пигментни петна - внимавайте. Много е вероятно и вие да имате.

- Продължително и погрешно излагане на слънце

Обикновено то е причина за образуването на т.нар. слънчеви (известни още като старчески) петна – най-често от тях страдат хора с по-бяла кожа, които са прекарвали дълго време на открито и на слънце без протекция. Този тип пигментни петна се откриват по откритите части на тялото – лице, деколте, дланите, ръцете и раменете.



- Бременност

Чували ли сте за т.нар. мелазма (или „маска на бременността”) – това са кафявите петна по различни зони на лицето, които се появяват най-често по време на бременността, но понякога също и при прием на противозачатъчни или други лекарства, както и при използване на неподходяща козметика.

- Хормонален дисбаланс

Хормоналните промени в организма на жената играят съществена роля за развитието на пигментни петна. Този симптом обикновено се проявява в комбинация от тъмни и светли оттенъци, които можете да забележите по различни участъци на кожата. Установено е, че след 40-годишна възраст една от три жени има хиперпигментации, а след 50 години цели 90% от жените са засегнати.

Колкото и да са много и разнообразни причините за тази досадна патология, това не означава, че не можем да се преборим с нея. Ето какви са ефективните методи за справяне с хиперпигментацията:

- Ексфолиране

Един от най-лесните и безвредни методи е използването на депигментиращи локални средства, скрабове, повърхностен пилинг. При този метод повърхността на епидермиса се ексфолира слой по слой, като пилингът постепенно навлиза в дълбочина и прикрива всички кожни несъвършенства. Благодарение на ексфолирането, се премахват и старческите петна. Ексфолирането също така способства кожата да произвежда нов колаген. При него е важно обаче да подбираме добре ексфолиантите. Козметичните средства съдържат миниатюрни гранулки, които не винаги са подходящи, особено за кожа с активни рани. Ако прекалим с обтриването с по-големи гранули, можем да си причиним разраняване и дори белене на кожата. Натуралните ексфолианти са например триците, които можем да слагаме в маски или просто да се обтрием с тях под душа.



- Хидратиране

Приемът на вода е особено важен за целия ви организъм. За кожата също. Идеално хидратирана, кожата изглежда много по-добре. Пиенето на достатъчно вода всеки ден помага за премахването на натрупалите се в кожата токсини, спомага за регенерацията ѝ, а това я прави по-светла, свежа и красива.

- Правилната козметика

Тук на помощ идват продуктите, разработени специално за дамите, които искат да решат проблема с пигментните петна. От екипа на NIVEA предлагат иновативно решение със своята патентована формула на LUMINOUS630. Серумът срещу пигментни петна е разработван в продължение на 10 години, а тайната му се крие в това, че действа на клетъчно ниво. Добрата новина е, че LUMINOUS630 има способността както да изсветлява вече появили се пигментни петна, така и да предотвратява появата на нови тъмни участъци по кожата.

Четете още: Лятото ви донесе пигментни петна? Ето как да се справите с тях!

(в материала има продуктово позициониране)