Автор
Woman.bg

Подпалени забрадки и искрен гняв, или как смъртта на една жена вдигна Иран на протест

Преди дни младата иранка Махса Амини почина, след като бе задържана от нравствената полиция заради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Случаят разтърси Иран.

Смъртта на Амини породи вълна от възмущение и скръб в цялата страна. Хаштагът #MahsaAmini е един от най-често използваните в момента в Туитър и Инстаграм. Предполагаемата насилствена смърт на момичето отекна в целия свят и е повече от сигурно, че в рамките на визитата си в Ню Йорк иранският президент ще се сблъска със случая "Амини". Иранското правителство също не е дало задоволително обяснение на случилото се.

22-годишната Махса Амини е от малко градче в западната иранска провинция Кюрдистан. В началото на миналата седмица тя заминала заедно с брат си за Техеран, за да разгледат забележителностите на столицата. Там във вторник вечерта към 18 часа Махса е задържана от нравствената полиция за неправилно носене на задължителния хиджаб на главата. Два часа по-късно я закарват болница, след като жената внезапно изгубила съзнание, твърдят от полицията.

Снимката на Махса от болничното легло с отекли очи и кървящи уши се разпространи мълниеносно в мрежата, тъй като засяга един чувствителен нерв на иранското общество: страданията от ежедневните унижения, на които са подлагани жените, майките и дъщерите в Иран, задължавани да носят хиджаб. След Ислямската революция през 1979 година жените трябва да спазват строги правила за това как да покриват главите и другите части от тялото си. Милиони жени в Иран се противопоставят на това и много от тях пускат хиджаба да пада свободно върху раменете им, вместо да пристягат и скриват с него изцяло косите си. По този начин те рискуват да попаднат в полезрението именно на нравствената полиция и да бъдат арестувани.

По повод на актуалния случай с 22-годишната жена, интернет отново е наводнен от видеа, показващи как жени са пребивани при задържането им от нравствената полиция. Включително има и такива, които са документирали жестоки удари по главата на задържаните, след като са влачени за косите до полицейската кола.

Смъртта на Махса Амини предизвика вълна от протести в Иран, а правителството на иранския президент Ебрахим Раиси изпрати силите за сигурност срещу протестиращите. По време на демонстрациите са били убити най малко 31 души, става ясно от данни на организацията Iran Human Rights. Същевременно властите ограничиха интернет връзките и достъпа до социалните мрежи.

"Жените в Иран носят хиджаб по собствено желание", каза Раиси пред американската телевизия СиБиЕс преди дни, докато хората се стичаха по улиците. Твърдението му е в пълна противоположност с видеоклиповете, разпространяващи се от протестите в страната - на тях жените горят забрадките си в знак на протест срещу закона, който ги задължава да ги носят.;

Какви са задълженията на нравствената полиция? "Гашт-е-Ершад", което в буквален превод означава "патрули за напътствие", е официалното наименование на иранския орган, познат като нравствена полиция. Това е специално звено в иранските полицейски сили, което трябва да съблюдава изпълняването на закона за носене на хиджаб от жените на публични места.

Според иранското законодателство всички пълнолетни жени трябва да носят забрадка, която да скрива косата им, както и широки дрехи.

Голяма част от иранските социални закони са пряко свързани с налагането на ислямското религиозно законодателство шариат. Според него и мъжете, и жените трябва да се обличат скромно. Въпреки това нравствената полиция по-често се насочва към жените.

Няма ясни правила за това точно кое облекло се смята за неприемливо. А това предоставя възможности за най-различни интерпретации, но и повдига въпроси за правилата, според които нравствената полиция задържа жените.

Задържаните от специалното полицейско звено получават предупреждение. В нерядко те биват и отвеждани в т.нар. Центрове за обучение и съветване към полицейските управления. Там те трябва да присъстват на специална лекция за носенето на хиджаб и ислямските ценности. Едва след това жените могат да се обадят на свой близък, който да ги прибере от районното управление, но задължително той трябва да им донесе и "подходящо облекло".

Освен че преследва строго нарушенията на закона за носене на забрадка, правителството пропагандира "ислямския дрескод" в училищата, по националните медии и на обществени събития. Въпреки това много иранки намират начини да се съпротивляват на ултраконсервативните правила. Милиони прекрачват установените граници и носят тесни дрехи по тялото, а забрадките им са просто цветен аксесоар, с който голяма част от косата е на показ.

Според проучване на иранския парламент от 2018 година между 60% и 70% от жените в страната не спазват "ислямския дрескод”. Десетилетия наред активистки се борят срещу задължителното носене на хиджаб, а някои от тях са в затвора и днес.

Нравствената полиция засили присъствието си по иранските улици с идването на ултраконсервативното управление на Ебрахим Раиси. В отговор хиляди жени започнаха да излизат по улиците без забрадки, а някои дори споделяха видеа онлайн, за да окуражат и други да ги последват.

През юли тази година едно видео стана вирално: в него една жена отправя молби болната ѝ дъщеря да бъде освободена от ареста на нравствената полиция. То засили исканията за разпускане на специалното звено. В безпрецедентен знак на протест хиляди иранки се обявиха против задължителното носене на хиджаб. Дори някои консервативни депутати отправиха критики към закона и към нравствената полиция, твърдейки, че действията им се отразяват негативно на гражданските настроения към хиджабите и религията въобще.

Правителството на Раиси се бори с редица сериозни проблеми - огромна инфлация, тежки международни икономически санкции, водна криза и цялостно напрежение в региона.
Общественото недоволство непрестанно расте. През последните години в Иран многократно избухваха национални протести и бунтове, които завършваха с насилие.

Въпреки това наблюдатели твърдят, че Раиси няма друг избор освен да запази нравствената полиция. "Правителството ще загуби голяма част от поддръжниците си, но няма да спечели нито един от протестиращите", пише независимата иранска журналистка Фереще Садеги в профила си в Туитър. "Исканията на протестиращите далеч не се ограничават само с отмяната на задължителното носене на хиджаб и те ще продължат да се борят за постигането им."

Източник: dw.com