Автор
Весела Георгиева

Шипките - всеки може да си ги набере, но не предполагате какви са магичните им ползи за тялото

Шипката или Rosa canina, както е на латински, е вид диворастяща роза. Цъфти от май до юли, а цветовете ѝ са бледорозови до бели. Самите плодове - червените шипки, узряват през есента. Непременно си наберете, както направих аз, изсушете и приберете за зимата. От тях става невероятно ароматен и вкусен чай.

Шипките са изключително полезни! Те съдържат витамин С, витамини В2, А, К, каротеноиди, флавоноиди, органични киселини, танини, пектинови вещества, соли и етерично масло.

Шипката е призната за лечебно средство още в древността. Хипократ я предписва като противовъзпалително средство за множество различни заболявания.

Можем спокойно да я причислим към суперплодовете. Вижте защо!

Помага при простуда, ивма противовъзпалителен ефект.

Отвара и чай от шипков цвят се използват за компреси при възпаления на очите и кашлица.

Отвара от листа и клонки действа болкоуспокояващо при радикулит и стомашни колики.

Шипковото масло е много полезно при дерматити.

Семената на плода имат жлъчегонно, диуретично и антисептично действие.

Шипковият плод понижава кръвната захар, стимулира образуването на червени кръвни телца и се препоръчва при болни от диабет, анемия, както и заболявания на нервната система.

Облекчава сърдечни и бъбречни страдания, нормализира кръвообращението и високото кръвно налягане, помага и при чернодробни заболявания.

Чаят от шипки засилва имунитета и дава енергия – високите количества на витамин С в шипката може да спомогнат за намаляването тежестта и честотата на настинките. Чаят от билката е богат и на важния витамин А, който също спомага за засилване защитните сили на организма и дава повече енергия.