Автор
Woman.bg

Иван Юруков разкрива последния каприз на Паганини

Духът и съдбата на един от най-гениалните музиканти в историята – Николо Паганини, ще завладеят салона на кино „Одеон“ на 30 септември 2022 г. със специална прожекция на авторския филм на актьора Иван Юруков – „ДО ПОСЛЕДНИЯ КАПРИЗ“ и концерт за две цигулки с участието на талантливите музиканти Юлиян Стоянов и Смиляна Лозанова. Събитието, което за първи път след премиерата на филма включва и концерт, е с начален час 19:30 ч., а билети могат да се закупят на касата на кино "Одеон" и онлайн на https://epaygo.bg/2785283777.

„ДО ПОСЛЕДНИЯ КАПРИЗ“ е режисьорски кинодебют на актьора от трупата на Народен театър „Иван Вазов“ Иван Юруков и е вдъхновен от прочутите „24 Каприза“ на Николо Паганини, наричан още „Цигуларят на дявола“. Премиерата на филма бе на 26 май 2022 г. – ден преди датата, на която през 1840 г. гениалният италиански композитор и цигулар напуска този свят. Тази година се навършват и 240 години от неговото раждане. „ДО ПОСЛЕДНИЯ КАПРИЗ“ е вдъхновен от биографичния роман „Паганини: Дяволският танц“ на Ендре Барат, както и от авторската композиция на Паганини „24 каприза“, която и до днес си остава най-сериозното предизвикателство за цигуларите. Звучащите във филма части от "24 Каприза" на Паганини са изпълнени от световноизвестния цигулар Светлин Русев, който изпълнява ролята и на най-добрия приятел на един от главните герои. Участие взимат Георги Тенев, Стоян Младенов, Милена Аврамова, Иван Зикатанов, както и младите таланти Мартин Тодоров и Пепи Тодоров.


Филмът ще ни потопи в историята на талантлив цигулар, който изоставя концертната сцена и обсебен от идеята да изсвири съвършено всички „24 Каприза“ на Паганини, бяга в забравеното село Делвино, за да репетира в самота. Паралелната история увлича в себе си и Марти и Пепи, деца с игриво въображение, които откриват револвер и стартират разследване за неговия притежател. Техният учител пък води отделно проучване за самотния, гениален цигулар, който най-мистериозно умира след като изсвирва произведението „24 Каприза“ . Кой натиска спусъка? Духът на Паганини се връща към живот в най-неочаквани места.
Музикалната програма включва:
- Николо Паганини, „Капричио № 5“ от „24 Капричии за соло цигулка“, оп. 1
- Петър Христосков, „Малка токата“ от „12 Капричии за соло цигулка“, оп. 1
- Йохан Себастиан Бах – „Концерт в ре минор, BWV1043 за две цигулки, струнни и бассо континуо“
- Антонио Вивалди – „Ларго“ от „Концерт във фа минор, RV 297 „Зима“, за соло цигулка, струнни и бассо континуо
- Едуард Елгар – „Любовен поздрав“