Автор
Весела Георгиева

Спомен за алпиниста Боян Петров: стотици изкачват скоростно Копитото

Утре, събота, на 1 октомври стотици ще сеизкачат скоростно до Копитото на Витоша. Събитието се провежда за четвърта поредна година и е посветено на К2 (8611 м), четвъртият връх от осемхилядниците на българския алпинист Боян Петров.

Легендарният К2 има славата на най-труден за изкачване връх от Хималайската корона. Неслучайно опити за комерсиални експедиции там се правят едва от няколко години. Недостъпен и вечно обвит в облаци, този връх е влязъл в сънищата на мнозина, но малцина са тези, които са видели света от заветната пирамида.

Каракорум е сурова планина с остри скали и труднодостъпни места за изграждане на лагери.

Организаторите на събитието утре обясняват, че изкачването на 1-ви е изкачване на мечтата. На онова, което ни се струва невъзможно... "Това, за което не се борим. Това, от което се страхуваме. Това, на което не сме платили цената".

"На 1-ви октомври 2022 ще се съберем да изкачим една мечта. Онази, заради която сме готови да умрем, за да кажем, че сме живели…"

Ето и малко повече за организацията:

На 1.10.2022 г. в 8.00 часа отваря секретариата в района на Стартовата арена – бар "Шишарка" - 09.00 ч. - 12.00 ч.

Всеки, който има номер, трябва да премине през Стартовата арка, за да може електронната система да засече чиповете, които са залепени на гърба на стартовия му номер.

Финалната арена е в двора на кулата на Копитото. Всеки финиширал състезател ще получи сертификат и медал.

Ако някой състезател стартира, но реши да не стигне до финала, трябва да се обади на телефон: 0887 262 692 или 0888 216 501, за бъде отбелязано в системата, че няма да финишира, с цел да не се налага да го изчакват или издирват.

Събитието има състезателен характер, но заставайки на старта на Княжево в следващите три километра вие се състезавате най-вече със себе си, казват организаторите. Можете да стартирате, когато поискате в периода от 09:00 ч. до 12:00 ч. Времето ще се отчита от състезателния чип, който е прикрепен от задната страна на номера.

В 13.00 ч. ще бъдат наградени призьорите при жените и мъжете, както и на всички деца на възраст до 13 години. Ще има и томбола за всички участници. Ще има специална награда за най-якото селфи по време на изкачването. За целта трябва да качите снимката на страницата на Копитото във Фейсбук, уточняват от екипа.

Припомняме, че Боян Петров е единственият българин с 10 изкачени осемхилядника без използване на кислород и без шерпи.