Автор
Пепа Попова - Пепита

Всички говорят за Met Gala 2023 и Карл Лагерфелд

Институтът за костюми реши да отдаде почит и да припомни легендарните творби на Карл Лагерфелд, който почина през 2019 г. на 85-годишна възраст. Темата на Met Gala 2023 беше обявена преди часове на пресконференция в Париж. Официалното име на изложбата е Karl Lagerfeld. A Line Of Beauty („Карл Лагерфелд. Линия на красотата").

View post on Instagram
 

Един от любимите архитекти на Лагерфелд, Тадао Андо, ще проектира изложбата. Попечителят на Met Gala Анна Уинтур също разкри, че концепцията е разработена малко след смъртта на Лагерфелд през 2019 г. Предвижда се изложбата да включва около 150 от най-добрите тоалети, създадени от Лагерфелд, както и негови скици. Феновете ще могат да надникнат в неговия архив от 50-те години на миналия век, когато немският дизайнер за първи път идва в Париж.
Карл Лагерфелд беше редовен посетител на Института за костюми на Музея Метрополитън, от бенефиса на Seventh on Sale през 1991 г. до „Александър Маккуин: Дива красота“ през 2011 г. и, разбира се, изложбата на Chanel през 2005 г.
Отговорният куратор на Института Андрю Болтън припомня думи на Лагерфелд: „Карл никога не се уморяваше да ми казва, че мястото на модата не е в музей. Когато работихме заедно по шоуто на Chanel, той беше невероятно щедър в това, което заемаше, но беше напълно незаинтересован от самата изложба! Той казваше: „Модата не е изкуство – модата е на улицата, на женските тела, на мъжките тела.“

View post on Instagram
 

От 1954 г. (когато той сподели наградата Woolmark с друг изгряващ дизайнер на име Ив Сен Лоран) до смъртта си през 2019 г., Лагерфелд създава множество произведения – за Balmain, Patou, Chloé, Fendi, Chanel и собствената си едноименна марка – творчество без аналог. Ето защо – независимо от мнението на самия Лагерфелд за мястото на модата в музея – той ще бъде обект на изложбата на Института за костюми в Метрополитън музей през пролетта на 2023 г. - от 5 май до 16 юли 2023 г. Самата Met Gala е насрочена за 1 май 2023 г.

View post on Instagram