Автор
Весела Георгиева

5 факта за България, които всеки от нас трябва да знае

Ненапразно казват - "Опознай Родината, за да я обикнеш!" През последните години ние като че ли обръщаме поглед по-често навън, отколкото навътре. Затова днес сме решили да си припомним 5 любопитни факта, свързани с родната география.

Най-дългата река в България е Искър

Със своите 368 километра Искър е най-дългата река в България. Тя извира от Рила, тече през Софийското поле, преодолява Стара планина през живописния Искърски пролом, пресича Дунавската равнина и се влива в Дунав близо до село Гиген.

View post on Instagram
 

Колхина дупка е най-дълбоката пещера в България

Колхина дупка е разположена в Стара планина, по-конкретно в Понор планина. Изходна точка е село Зимевица, до което се достига по асфалтиран път. До самата пещера има черен път, подходящ за по-високи автомобили, както и подходящ за изминаване пеша. Дължината ѝ също не е малка – почти 16 000 метра. Пещерата е картирана в края на 70-те и началото на 80-те години, като принос за това имат софийски клубове.

View post on Instagram
 

Мусала е най-високият връх

Със своите 2925 м първенецът на величествената Рила гордо извисява връх сякаш за да осъществи връзката на Земята с Бога, за да сподели с Него най-съкровените мечти и желания на човека, който го е покорил. Мусала е най-високият връх както в България, така и на целия Балкански полуостров. Името му от турски език означава "близо до Бог" или "място за молитви".

View post on Instagram
 

Езерото Вая е най-голямото естествено езеро у нас

Дължината му е 9,6 км, а най-широката му част е 4,5 км. Площта на водната повърхност 2760 ха. Дълбочината му достига до 1,3 м. От морето го отделят пясъчна коса, в която е изграден индустриалния квартал на Бургас. В южния си край езерото образува плитък залив, който в миналото е имал връзка с Мандренското езеро. Бургаското езеро има богат растителен и животински свят, с което привлича все повече наблюдатели. Безгръбначните животни са над 60 вида. Рибите са 23, а от птиците до този момент са наблюдавани 254 вида. Много от тях са редки за България, Европа, а 9 от тях и за света.

Кой е "градът на липите"?

Стара Загора е градът на липите и на правите улици. Най-ранните следи от цивилизация в региона се отнасят към края на 7-ото хилядолетие пр. Хр. Някои учени считат, че там се е намирал древнотракийският Берое. Освен липи в Стара Загора виреят и много екзотични дървесни видове, които рядко се срещат в България – магнолия, кипарис, райска ябълка. Стара Загора се гордее и с Аязмото – прекрасен парк, един от най-големите у нас, в който също може да се насладите на уникални растителни видове.