Автор
Антония Дамянова

Датата на коронацията на Чарлз III е ясна - странни факти и решения разбуниха духовете

Вече е ясна датата на коронацията на крал Чарлз Трети, и това е 6 май. Церемонията ще се състои в Уестминстърското абатство. Заедно с него коронована ще бъде и съпругата му Камила Паркър-Боулс, която вече носи титлата кралица-консорт. Церемонията ще бъде водена от архиепископа на Кентърбъри, оповестиха от Бъкингамския дворец.

Изненадата идва от факта, че коронацията ще се случи навръх рождения ден на бебето Арчи - синът на принц Хари и Меган Маркъл. Първородният син на семейство Съсекс ще навърши 4 години на 6 май.

Експерти предполагат, че подобен избор е поредната маслинова клонка в посока към помирение на Чарлз Трети с по-малкия му син - принц Хари, с когото имаше раздор. Има обаче и противоположно значение: сега датата на раждане на най-малкия внук Арчи е исторически свързана с най-важното събитие в най-новата история на Великобритания. Така че подобен избор може да се дължи на желанието да се "блокира" новинарската емисия на Съсекс, които толкова често се опитват да привлекат вниманието на обществеността към тях във важни дни за кралското семейство.

Нека да припомним, че коронацията на новия суверен традиционно се извършва известно време след възкачването на трона, след период на национален и кралски траур, който също позволява време за подготовка.



Коронацията ще се извърши с всичките ѝ исторически традиционни елементи, но и ще се съобрази с някои детайли в духа на времето. Чарлз ще бъде помазан със свето масло, ще получи кълбото, коронационния пръстен и скиптъра. Поставянето на величествената корона на Свети Едуард ще бъде последвано от благословия.

Камила също ще бъде помазана със свето масло и коронована, както беше кралицата майка, когато беше коронясана за кралица през 1937 г.

В изявлението на Бъкингамският дворец се каза: "Коронацията ще отразява днешната роля на монарха и ще гледа към бъдещето, като същевременно се корени в дългогодишни традиции и зрелище. Допълнителни подробности ще бъдат обявени своевременно."

До този момент експерти предполагаха, че за ден на коронацията Чарлз Трети ще избере 2 юни – денят, в който ще се отбележат 70 години от коронацията на майка му – покойната вече Елизабет Втора. Но не познаха.

Заслужава си да се отбележи, че Джордж V, дядото на Елизабет II, основателят на династията Уиндзор и брат на последния руски император Николай II, е коронясан на 6 май 1910 г.

Сигурността през този ден ще бъде засилена. Нямаше коментар от двореца относно съобщенията, че Чарлз иска съкратена церемония от само един час. Известно е категоричното желание на сина на кралицата церемонията да е по-скромна, без типичната и излишна помпозност, изискваща огромни разходи.

В изявлението на двореца се загатва и за известни промени в провеждането на церемонията, която иначе е запазила подобна структура повече от 1000 години. Мащабът на коронацията ще бъде съобразен с икономическата криза и увеличените разходи за живот, пред която е изправена страната.

Вътрешни лица от двореца твърдят, че херцогът на Норфолк, който като граф маршал отговаря за организирането на церемонията, е получил задачата да я направи по-проста, по-кратка и по-разнообразна, така че да отрази съвременна Великобритания.

"Кралят отмени голяма част от коронацията като признание, че светът се е променил през последните 70 години", твърди запознат, цитиран в британския печат.

Любопитни факти около коронацията на британския монарх

През последните 900 години церемонията се провежда в Уестминстърското абатство и почти винаги се води от архиепископа на Кентърбъри от 1066 г. насам.

По традиция коронациите не се провеждат през почивните дни. Тази на кралица Елизабет Втора през 1953 г. се проведе във вторник.

Службата на кралица Елизабет II се основава до голяма степен на тази на нейния баща Джордж VI, която е моделирана по тази на Джордж V - въпреки че в църквата са построени специални структури за сядане, за да се увеличи обичайното събрание до 8000.

Плановете за събитието са известни с кодовото име Операция "Златно кълбо".



Какви модификации да очакваме на предстоящата церемония по коронацията на Чарлз Трети

* Една промяна, която се обсъжда, е за по-скромен дрескод, като обикновени официални костюми също ще бъдат допустими.

* Много е вероятно интериорът също да бъде редуциран и кадифените столове, направени специално за коронацията на Елизабет Втора през 1953 г., е възможно да бъдат заменени със стандартни седалки.

* Непотвърдени доклади предполагат, че списъкът с гости вероятно ще бъде съкратен от 8000 през 1953 г. на 2000 сега.

* Коронационната служба на кралица Елизабет Втора през 1953 г. продължи повече от три часа, но се предполага, че тази на сина ѝ ще бъде по-кратка.

Какво още ще видим по време на коронацията

В основата на празника и парада е тържествена религиозна церемония, по време на която суверенът е помазан, благословен и осветен от архиепископа.

Някои ключови ритуали ще бъдат запазени, включително помазанието на монарха, който ще се закълне да бъде "защитник на вярата". Златната щатска карета от 1762 г., която беше обновена с големи разходи за платинения юбилей на кралицата, отново ще бъде част от коронационното шествие.

Съществена подробност е, че церемонията ще бъде по-разнообразна в религиозно и културно отношение като езикът, на който ще се води, ще бъде адаптиран за съвременната аудитория.

По-рано кралят потвърди, че ще положи клетва пред англиканската църква при коронацията си, но даде да се разбере, че иска да оглави Великобритания, която уважава всички религии.

"По моите най-дълбоки убеждения... смятам, че съм длъжен да уважавам тези, които следват други духовни пътища, както и онези, които се стремят да живеят живота си в съответствие със светските идеали", каза той на среща на религиозни лидери в Бъкингамския дворец.

Чрез коронацията си Чарлз също така ще отдаде почит към покойната си майка, твърдят запознати. Източници, близки до краля, разказват, че той е бил изключително трогнат от емоциите и сълзите на поданиците на кралство Великобритания по време на ритуалите по изпращането на покойната Елизабет Втора, продължили 10 дни, както традицията повелява.

Четете още: Крал Чарлз III наистина не я харесва: Ето какъв прякор използва за Меган