Автор
Цвета Герчева

Искате да изглеждате перфектно? Заложете на качествени дрехи и правилна поддръжка на материите

Ева Върбанова е свежа, пълна с енергия и винаги има в "ръкава" си някой моден трик, който може да ти сподели. Дали е заради дългогодишната ѝ работа като лайфстайл и моден редактор, или е въпрос на вродено чувство за спокойствие, радост и оптимизъм, но тя е от онези жени, за които винаги се сещаш, когато си казваш: "А дали да си взема онова оранжево палто? О, Ева би казала НЕ."

Ето какво ни сподели тя за модата, материите, гардероба си и как поддържа дрехите си.

- Здравей, Ева! Разкажи ни повече за своя гардероб и как се промени той през годините?

- Здравей, Цвети - истината е, че дори не мога да ти опиша колко голяма е разликата в гардероба ми сега и когато стартирах кариерата си. В началото буквално бях обсебена от дрехите, почти цялата ми заплата отиваше за дрехи, обувки, чанти и аксесоари, които купувах безразборно, просто защото ми харесват.

Така гардеробът у дома започна да прелива, не можех да открия нищо и въпреки огромното количество дрехи, които имах, непрекъснато се чувствах сякаш нямам какво да облека, което пък водеше до нова разходка по магазините.



Дълги години бях в омагьосан кръг, от който не можех да изляза. С времето осъзнах, че въпреки изобилието от дрехи, всъщност нося само няколко чифта дънки, няколко блузи, едно сако и две-три рокли. Така разбрах, че избирам дрехи, в които се чувствам удобно и които се комбинират лесно с други. Нали си чувала максимата “Когато ученикът е готов, учителят сам се появява”, така се получи и при мен. Точно в този момент ми подариха книгата на Мари Кондо “Магията на подреждането” и именно с нея започна пълната трансформация на гардероба ми.

- Как премина тази трансформация за теб?

- Последвах ключа към щастливия живот, който дава методът КонМари на Кондо. Накратко той се състои в решението да оставиш у дома само нещата, които ти „носят радост“ или те карат да се чувстваш добре. По съвет на Мари, събрах всичките си дрехи на едно място, така получих огромна лавина от тях върху леглото си, с която честно да си призная не успях да се справя в един ден. Оказа се доста изтощително за мен да преценя кои дрехи ми носят удоволствие и кои пазя заради някаква сантиментална стойност или просто защото още са с етикет и никога не съм обличала. Така, в разстояние на няколко дни, успях значително да отсея дрехите си, тези които прецених, че повече няма да нося раздадох на приятелки, продадох в няколко Фейсбук групи, дарих или върнах за рециклиране. По този начин пък стигнах до концепцията за базовия гардероб, която следвам и до днес.



- Разкажи ни повече за базовия гардероб и как подбираш дрехите си днес?

- Базовият гардероб всъщност доста съвпада с разбирането на французойките за поддържане на стил и класа. Въпреки че Париж е меката на модата, голяма част от местните жени имат уникалното суперкачество да изглеждат стилни с малко, но непреходни дрехи в гардероба си. Идеята на този начин на обличане е да инвестираш в класически дрехи, които няма да излязат от мода през следващия сезон. Така вече не пазарувам импулсивно и не купувам дрехи, само защото са намалени. С времето осъзнах, че този начин на обличане ми спестява време, средства и излишни нерви.



- Можеш ли да ни споделиш какви дрехи би могъл да съдържа един примерен базов гардероб?

- Първоначално идеята за базов гардероб може и да прозвучи малко скучновато, но истината е, че всички ние сме различни и дори в привидното ограничение на подобен тип обличане, всъщност може да се открие доста свобода на изразяване. Един примерен базов гардероб би могъл да съдържа класическа бяла риза, дънки, блуза на райета (мисля, че няма нищо по-френско от нея), стилен блейзер, тренч, малка черна рокля, бели изчистени маратонки и класическа чанта в черно.

Това, което най-много ми харесва в модата, която се наложи през последните години, е че има много удобни идеи за аутфити и вече никой не се притеснява да носи маратонки със сако или с рокля. Тук откровено ще си призная, че всеки сезон си избирам по едно нещо, което в момента е нашумяло, но винаги се стремя да се огранича наистина до един артикул.

Снимка: Ganka Mihaylova Photography

- Наложи ли се да промениш и начина, по който се грижиш за дрехите си?

- Да, определено. Вече гледам етикетите на дрехите още в магазина, за да знам какъв точно е съставът им, внимавам как ги комбинирам при пране и се стремя да използвам щадящи перилни препарати. Използвам и малки трикчета по време на прането - слагам деликатните дрехи в специална торба за пране, закопчавам жилетките и ризите, преди да ги сложа в пералнята, стремя се да не я препълвам, защото забелязах, че така дрехите не се изпират достатъчно добре и обръщам наобратно някои от тях, за да запазя цветовете им.


Woman.bg съветва: За момиче като Ева, което е вложило усилия, мисъл и средства в гардероба си, бихме препоръчали иновативната пералня на AEG от серията 9000, която има суперсилата да пречисти и омекоти водата, така че да постигне само на 30 градуса същите резултати на почистване както при пране на 60 градуса. Изумително, нали? Тя успява да направи това, чрез първата в света система с йонен обмен, която носи името SoftWater. Така дрехите запазват формата и цветовете си за по-дълго време.



Пералната машина от серията 9000 е снабдена и със система за предварително разтваряне на препарата и омекотителя във вода, преди впръскването им в барабана с прането. По този начин тя осигурява оптимално разтваряне на препарата, отличното активиране на ензимите и покриваемост на тъканите, като така се избягва изливането на препарат и омекотител само на отделни участъци.



Технологията ProSteam пък работи по две направления. От една страна тя би могла да пусне пара в края на цикъла пране, за да отпусне тъканите и по този начин да улесни гладенето след това. От друга страна тя би могла да се използва и самостоятелно за освежаването на дрехи, които не са силно замърсени. По този начин би могло да се избегне ненужното пускане на пералня и да бъдат спестени ценни ресурси като вода и ток.

(в материала има продуктово позициониране)