Автор
Весела Георгиева

Защо никога не трябва да казвате това на човек, изпаднал в депресия

Живеем в напрегнато време. Много от нас се сблъскват с проблеми, които понякога не могат да решат. И се чувстваме притиснати. Претоварени. Депресирани. Когато някой изпадне в подобно състояние, той има нужда от помощ.

Опитайте да помогнете. но никога не казвайте някои от тези фрази...

Винаги съм мислил/а, че си много по-силен!

Сериозно ли? Нямате представа какво чувства приятелят ви, нито с какво се бори. Подобна реплика може да го депресира допълнително. Буквално да го смачка. Вероятно е силен, но също така вероятно в този момент е загубил почва под краката си и има нужда само от малка доза подкрепа. Вместо да "му четете конско", по-добре го накарайте да погледне на проблема си от друг ъгъл и го подкрепете.

Стегни се, всичко е в главата ти!

Е, обидно е някак си някой твой приятел да ти каже, че си въобразяваш, че си "луд", че всичко е в главата ти... Обикновено това са думите на хора, които никога не са се сблъсквали с тъжното лице на депресията. Бъдете по-мили, по-големи емпати. Ако не можете, просто се отдръпнете, някой друг ще помогне.



Всички си имаме проблеми!

Разбира се, че всеки човек си има своите проблеми. Едва ли има някой, на когото всичко да му е идеално. Но хората са различни, различно понасят несгодите и неуспехите. Някой преминават през трудностите лесно, други изпадат в апатия, в несигурност, имат нужда от побутване. И точно тогава има нужда от приятелска ръка.

Ако не можете да помогнете на човек в депресия, старайте се да не му навредите, защото трябва да знаете, че това е коварен враг и борбата с него е трудна и продължителна.