Автор
Кристина Кирова

Развален телефон: Иранска катерачка "изчезна", след като стартира без хиджаб

За информационния поток в Южна Корея може да се говори много и поредният пример за това е случаят с "изчезването" на иранската катерачка Елназ Рекаби. Състезателката по скално катерене дръзна да започне надпреварата без хиджаб. Мнозина приеха това като протест заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана за "погрешно" носене на хиджаб от иранската полиция. И след това почина, предполагаемата причина за кончината ѝ бе, че е следствие от тежък побой.

View post on Instagram
 

Малко след старта Елназ беше обявена за изчезнала, а нейни приятели сигнализирали, че не могат да се свържат с нея. Южна Корея обяви спортистката за национално издирване, но след публикация в Инстаграм профила ѝ стана ясно, че информацията, публикувана в медиите е крайно неточна.

Първо стана ясно, че Елназ Рекаби не е изчезнала и че пътува към родината си с останалата част от отбора. А стартирането ѝ без хиджаб няма нищо общо с предположенията за протест. И не било никаква проява на смелост. Причината е съвсем различна - спортистката неволно останала без хиджаб, заради преждевременното ѝ повикване за старт.

View post on Instagram
 

Четете още: Чарлз продава конете на Елизабет II, времето му на трона изтича - ето колко му остава