Автор
Пепа Попова - Пепита

Искам го! Кашмиреният пуловер - верният съюзник през зимата

Сезонът на пуловерите официално започна и какъв по-добър начин да отбележим началото му от това да се обгърнем в кашмир в свежа есенна утрин? Успокояваща мекота, допълнителна доза комфорт и топлина – кашмиреният пуловер дава всичко това.

И макар че най-добрите пуловери от кашмир имат висока цена, трябва да знаете, че инвестицията си заслужава, защото с добра грижа този мек и топъл приятел ще остане с вас дълги години.

Историите за кашмира са много интересни. Кашмирената вълна се добива от руното на кашмирски кози, които живеят високо в Хималаите. Най-качествената вълна е около слабините на козата – най-фините влакна. Тези влакна с най-високо качество не са толкова много, затова годишно се добиват около 50-150 грама.

Кашмирските кози е трябвало да се приспособят към природните условия в области, където температурата падала до 40 градуса под нулата. Благодарение на ниските температури, вълната на кашмирските кози придобивала перфектни качества, ценени и до днес по целия свят - нежност, топлина и мекота.

За разлика от овчата вълна, кашмирът e е по-мек и по-еластичен, все качества, които допълнително “циментират” позицията му на луксозната вещ в гардероба ви.

View post on Instagram
 

Когато избирате кашмирен пуловер, има няколко полезни съвета, които трябва да вземете предвид:

На първо място, винаги проверявайте етикета. Това, което много марки наричат „кашмир“, наистина е просто лоша смес между кашмир и вълна – доста по-евтино, но с драстично по-ниско качеството и усещане за лукс.
За незапознатото око не винаги е лесно да се прави разлика между страхотен и нискокачествен кашмир преди първите няколко пранета. За да сте сигурни, че получавате най-добрия кашмир, внимавайте за:

View post on Instagram
 

Дължината на влакната
От техническа гледна точка качеството на влакната зависи от тяхната дебелина и дължина. Колкото по-дълги са те, толкова по-устойчиви и издръжливи ще бъдат пуловерите. Дължините на влакната от кашмир варират от 28 до 42 мм. По-дългите влакна обикновено се намират на шията и подбедрицата и са много по-скъпи.

Дебелината на влакната
Колкото по-малка е дебелината, толкова по-мека ще бъде преждата. Диаметърът на влакната може да варира от 15 до 19 микрона, с изключително въздействие върху мекотата. Внимавайте обаче за бебешкия кашмир - някои марки използват този продукт за допълнителен маркетинг. Той всъщност е твърде фин, компрометирайки трайността.

View post on Instagram
 

Докоснете пуловера, за да видите дали е мек и лек и го поставете на врата си, за да тествате дали ви дразни или не.
Опитайте се също да разгледате повърхността му. Прекомерната първоначална пухкавост може да означава, че преждата е изработена от по-къси и по-малко устойчиви влакна.

Брой на слоевете: Избирайте двуслойни кашмири, където две нишки от преждата са усукани заедно, за да дадат по-устойчива плетка. Еднослойният кашмир ще бъде по-малко издръжлив и може да развие дупки по-лесно. Два слоя също означава, че пуловерът ще бъде плетен по плътно, поради което е по-мек и по-топъл.

Цветове на влакната: Преди боядисване, влакната се предлагат в три естествени цвята: бяло, кафяво и бежово. Очаквано, по-белите влакна изискват по-малко багрило, за да генерират специфични цветове, като по този начин намаляват отрицателното въздействие, което оцветяването има върху естествената му мекота.

View post on Instagram
 


И когато става въпрос за грижа за вашия кашмир - винаги перете на ръка.

Кашмирните пуловери са безкрайно универсални и всички стоят много добре с деним, черни клинове, поли и панталони. Те също са идеалният слой над любимите ви есенни рокли или под елегантно есенно палто. А ето и няколко страхотни комбинации.


View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Единственият проблем при кашмира е, че луксът и мекотата му са пристрастяващи. След като го опитате, ще бъде трудно да се върнете към нормалната вълна.