Автор
Весела Георгиева

Лоша майка ли е Йоланда Хадид, превръщайки дъщерите си в най-добрите модели в света, но с цената на постоянен глад?

Йоланда Хадид е бивш модел и риалити звезда, по-известна днес като майката на сестрите супермодели Бела и Джиджи Хадид. Родена е в Папендрехт, малко фермерско градче в Холандия, на 11 януари 1964 г. Като малка язди коне и дои крави, но след смъртта на баща й, загинал в автомобилна катастрофа, в дома на Йоланда настъпва печал. Тя е само на 9.

Бъдещият модел решава да помогне финансово на семейството си и на 13 започва работа - мие чинии в местния китайски ресторант през почивните дни. Две години по-късно тя вече продава сирене и месо за сандвичи в местния магазин за хранителни стоки, а скоро след това е "повишена" в касиер. С парите, спечелени от работата, тя успява да си плати училището.

View post on Instagram
 

На 16 г. решава да помогне на приятелка и се записва като модел по време на изложение за прически. Там е забелязана за първи път от холандския дизайнер Франс Моленаар, който кани Йоланда да замести на подиума един от неговите модели.

Впечатлена от нейната увереност и уравновесеност, собственичката на Ford Models - Айлийн Форд, й предлага договор с агенцията. Така през следващите 15 години Йоланда работи като модел и обикаля цял свят, за да дефилира - в Париж, Милано, Сидни, Кейптаун, Токио, Ню Йорк, Лос Анджелис и Хамбург.

През 1994 г. тя се омъжва за Мохамед Хадид, от когото има три деца – Джиджи, Бела и Ануар. За Хадид, който е родом от Израел и се развива успешно като предприемач в сферата на недвижимите имоти, това е втори брак. От предишния си той има две дъщери – Мариел и Алана.

Двамата са женени до 2000 г., а след развода трите им деца живеят заедно с майка си. Йоланда отново открива любовта заедно с канадския музикант Дейвид Фостър и двойката сключва брак през 2011 г., който продължава до 2017 г.

Освен че участва активно в различни благотворителни прояви, Йоланда Хадид прави и собствено риалити предаване - „Да създадеш модел с Йоланда Хадид“ с премиера през 2018 г.

Става популярна обаче с предаването „Истинските домакини от Бевърли Хилс“, в което е сред главните героини.

View post on Instagram
 

Именно кадри от предаването стават причина за критика към Йоланда по отношение на това каква майка е.

View post on Instagram
 

Така например хит в Tik Tok се превърна видео, в което един потребител описва „5 причини защо всички мразят Йоланда Хадид.“ Първата от тях е, че риалити звездата е „карала дъщерите си да гладуват, за да бъдат модели“. Кадрите показват откъси от „Истинските домакини от Бевърли Хилс“, в един от които Йоланда отчупва малко парченце торта, която дава на рожденичката Джиджи, а в друг момент дъщеря ѝ признава, че се чувства „немощна“, след като е изяла половин бадем. Тогава майка ѝ отговаря с думите: „Вземи няколко бадема. Сдъвчи ги много добре.“

В отговор на видеото, 58-годишният модел се пошегува, публикувайки клип в личния си Tik Tok профил. В него тя яде бадеми на различни места вкъщи и позира с голяма купа с ядките, като ги споделя и със своя кон и две кози. Риалити звездата придружи видеото с хаштагове #бадеми и #Най-лошатамайкависторията.

Но това не са единствените примери, показващи твърде строгата Йоланда в ролята на майка с амбиции да превърне децата си в звезди.

View post on Instagram
 

Един откъс показва как дъщеря ѝ е развълнувана, че ще си позволи да хапне по-нездравословна храна по време на модно събитие. „Бях много добра тази седмица“, казва Джиджи, а майка ѝ отговаря: „Имаш една нощ, в която можеш да си лоша, но след това трябва да се върнеш към диетата си“.

Някои твърдят, че именно фокусирането на Йоланда върху Джиджи, в която тя вижда обещаващ модел, е нанесло травма върху самочувствието на по-малката ѝ дъщеря Бела. Бела не крие, че е развила хранително разстройство, опитвайки се да изглежда достатъчно слаба, и съжалява, че е прибягнала до операция на носа, окуражена от майка си.

От своя страна Йоланда споделя, че е горда с начина, по който дъщерите ѝ се справят с чуждото мнение в ерата на социалните медии.

View post on Instagram
 

„Когато започнах кариерата си на модел преди 40 години, беше много по-различно от днес“, споделя тя по повод Световния ден на психическото здраве през 2022 г.

„За тях не е същото. Навън денонощно има папараци. И целият аспект на социалните медии ги поставя в съвсем различна светлина.“

Майката на Джиджи и Бела не крие гордостта си от поведението на дъщерите си под светлините на прожекторите и признава, че е направила всичко по силите си, за да възпита у тях важни ценности.

„Те са страхотни в това, което правят. Винаги съм ги учила да бъдат възможно най-трудолюбивите хора. Да бъдат първите, които пристигат, и последните, които си тръгват. Да бъдат добри към всички на работа. Не само хората, които са способни да ги направят по-големи в бизнеса, но и към всички“.