Автор
Ива Петрова

Затворници разбиха килията си, за да спасят живота на умиращ надзирател

Днешният ни материал е доказателство, че "всеки светец има минало и всеки грешник има бъдеще".

Защо го казваме ли? Защото, когато чуете думата "престъпник", навярно в съзнанието ви изплуват определения като "безкрупулен" и "с нисък морал". Но осем затворници от Тексас доказват, че това въобще не е така и че въпреки престъпили закона, те могат да намерят правилния път и да постъпят доблестно.

В един от най-големите затвори в Тексас, докато е на смяна, надзирател получава инфаркт. Когато това се случва, вместо да използват момента, за да избягат, осем от намиращите се наблизо затворници самоотвержено се впускат да му помогнат. Мъжете разбиват ключалката и успяват да отворят вратата на килията си. Една част от тях, с белезници на ръце, клякат до охраната и му оказват първа помощ. Останалите, крещят и блъскат по стените, викайки за помощ. В крайна сметка опитите им са успешни. Мъжът е съживен, а колегите му, чули виковете за помощ, се обаждат на бърза помощ и линейка отвежда надзирателя в болница.

На въпрос защо са му помогнали затворниците отговарят, че пазачът е “добър човек и е човешко да помогнеш на някого".

Спасеният мъж не крие благодарността си и споделя: "Вместо да се възползват от случилото ми се, да се опитат ми вземат пистолета, да ме убият или да ме вземат заложник, за да да избягат, те ме спасиха. Помогнаха ми, отнесоха се с мен като с човек в беда. Не ме интересува дали са употребяващи наркотици, дали са точили кредитни карти или са крадци. Те все пак са човешки същества. Не е нужно да харесвам това, което са правили в миналото, но не е и моя работа да ги съдя.”

Шерифът на окръг Полк Джони Моутс каза, че на осемте затворници, всички от тях с леки присъди, ще им бъде намален престоят в затвора с 25% като награда за доброто дело.