Автор
Ива Петрова

4 лесни стъпки за заздравяване на връзката

Няма непоправими проблеми в една връзка. Има нежелание да се прозрат различията и да се работи за тяхното преодоляване.

Ако вече сте достигнали до осъзнаването от нуждата да промените нещо в отношенията си, започнете с придържането към тези лесни стъпки. Психолозите са категорични, че те са ключът към преодоляването на всички трудности в интимните отношения.

Насочете вниманието си не навън, а навътре

Когато е налице проблем в едни отношения, той никога не е предизвикан само заради единия. Затова, за да запазите интимните си отношения, трябва да проумеете, че няма никакъв смисъл да се съсредоточавате само върху грешките на половинката, разкриват психолозите. Много по-ефективно е да започнете с промяна в собственото си поведение и след това да изискате същото от партньора си.

Научете се да се изслушвате

Комуникацията би била много по-лесна, ако партньорите се чуват и наистина се вслушват в онова, което другият казва. Това е същината.

Докато спорите, наистина слушайте човекът насреща това, което той ви казва. Все пак в спора се ражда истината.

"Много хора по време на скандал, забравят да слушат, а се съсредоточават само върху собствената си визия за ситуацията. Докато другият говори, те са заети наум да вадят аргументи за правотата си и бързат да изложат позицията си, вместо да се съсредоточат и да слушат, да се опитат да вникнат в проблема, измъчващ половинката им", споделя водещ семеен психолог от Калифорния.

Забравете за егото

Не по-малко важно от това да слушате е да се научите да преглъщате егото си и да не изхождате винаги само и единствено от собствената си гледна точка. Важно умение е да се научите да се поставяте на мястото на другия.

Разберете, че перфектни връзки няма

Много хора страдат, не защото имат реален проблем в отношенията си с другия, а защото живеят с очакванията интимните отношения в реалния живот да са като в холивудски филм. Запомнете - идеални хора няма. Няма и перфектни връзки. Приемете различията си, стига това да не ви прави наистина нещастни – прегърнете ги, обикнете ги, живейте с тях. Научете се да се радвате на несъвършенствата си, както и на тези на човека до вас. В крайна сметка именно те ви правят истински.