Автор
Весела Георгиева

Проф. Кантарджиев предупреди: Опасен вирус застрашава бебета и възрастни в края на ноември

До края на ноември случаите на респираторни инфекции ще се увеличават, както в момента имаме случаи на метапневмовируси, риновируси, на аденовируси, а до края на ноември очакваме и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора. Той прави тежки пневмонии и усложнения.

Това каза за БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести."До края на ноември трябва да очакваме и първите случаи, в Европа вече ги има, на сезонен грип. Тази година сезонният грип, според Центъра на контрол на заболяванията Стокхолм, се смята, че ще бъде H3N2, по това, че първите случаи, които ги имаме в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа. Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не очакваме нещо изненадващо. Очакваме по-бавно да се развие грипната епидемия отпреди Covid, очакваме и увеличаване на ковидните случаи".

"Вирусът, който претърпя много мутации, стана доста несмъртоносен. Когато един причиняващ епидемично разпространение на заболяването микроорганизъм е слабо смъртотоносен, той е генетично много различен. Това прави изненадите с появата на някои негови мутации и това прави фактът, не че не действат ваксините, но действат много по-слабо, отколкото на силните вируси. Силните, опасни микроорганизми за тях има ваксини, които поставени, ти си предпазен - така е с тетанус, дифтерия, детски паралич. Докато, когато микроорганизмът е генетично разнороден, не така опасен, ваксините предпазват от тежко разболяване", каза проф. Кантарджиев."Според секвенирането в Националния център по заразни и паразитни болести преди дни, има доказан вариант на Омикрон - BQ 1.1 вариант, който е подвариант и нов все едно вариант. Центърът по контрол на заболяванията в Атланта и Европейският в Стокхолм казват, че ноември месец той ще започне да измества другите варианти. Това в България ще стане доста по-бавно, отколкото в Европа и САЩ. Вече е доказан при 76 годишна жена у нас. Той не протича по-тежко, не е по-смъртоносен, но се разпространява по-лесно. Важно е да се знае за него, че той, макар и по-различен от BA5 и BA4, все пак си остава факта, че ако човек се ваксинира с новите ваксини, тоест има два бустера ваксина срещу Омикрон, вероятността за тежко протичане на болестта е минимална. Ваксинирането може да стане заедно с противогрипната ваксина, дори може да стане в едни ден ", каза проф. Тодор Кантарджиев.

По думите на микробиолога, най-доброто средство при начало на вирусна инфекция е да се започне с антиоксиданти, също и диета, като се има предвид лимон със сода, което унищожава вируса в носоглътката и така не му дава възможност да се репликира.

„За сезонния грип имаме достатъчно на брой антивирусни лекарствени средства, които се изписват от лекар. Те трябва да започнат да се приемат при първи симптоми в първите два до три часа. Когато се започне веднага приемът, след три дни ще бъдеш напълно здрав", коментира проф. Кантарджиев.

Според него, пикът на грипа ще дойде в третата третина на януари месец или в първата десетдневка на февруари.