Автор
Патриция Романска

3 признака на aртрит, които не трябва да пренебрегвате

Чувствате ли скованост сутрешно време и необичаен дискомфорт при физическо натоварване? Артритът се смята за заболяване свързано с напредъка на възрастта, но младите хора също са уязвими. Не пренебрегвайте сигналите, които тялото ви изпраща...

Артритът е болезнено и хронично заболяванe на ставите, което засяга 1 на 4 души в САЩ, като жените са два пъти по-предразположени от мъжете поради анатомични и хормонални различия между половете. Дълго време се смяташе, че естественото износване на хрущяла на ставите, което е ускорено сред страдащите от наднормено тегло, е основната причина за артрита, но скорошни открития сочат към хроничното възпаление като ключов фактор.

Поради потенциала за трайна вреда, артритът изисква навременна диагноза и лечение. Медицинската намеса е неотложна, тъй като лечението през първите 3-6 месеца от появата на симптомите може да предотврати необратимата ерозия на ставите, която е характерна за ерозивния вариант на артрита. Затова е важно да наблюдаваме тялото си и да се консултираме със специалист при появата на следните симптоми:

Скованост и намален обхват на движението

Ако сте сковани и усещате болка в ставите сутрешно време или след дълги периоди на уседналост през деня, това е потенциален признак на възпаление на синовиума: съединителната тъкан, която покрива вътрешността ставната капсула. Синовиалната течност, която подпомага функционирането на ставите като предоставя лубрикация, намалява с възрастта и се сгъстява при липса на движение. В случай на артрит, гладкият ставен хрущял, който позволява плъзгане, изтънява поради износване, а синовиумът е възпален, което ограничава обхвата на движение и води до скованост, болка и подуване на зоната.

Зачервяване и оток

Зачервяването и отокът са често срещани симптоми на възпаление на ставите, като колкото по-интензивно е възпалението, толкова по-изразени са подуването и промяната в цвета. Причината за тези изменения са хормоните брадикинин и хистамин, които стимулират разширяването на малките кръвоносни съдове при възпаление, за да се увеличи кръвоснабдяването на наранената тъкан. Възпалителният процес може до доведе и до стави, които са топли на допир.

Отпадналост

Липсата на енергия е неспецифичен симптом, характерен за множество заболявания, но когато се проявява в комбинация с горепосочените симптоми, това може да е индикатор за ревматоиден артрит. Ревматоидният артрит е автоимунна форма на артрит, при която имунната система атакува собствените тъкани на тялото. Отпадналостта и усещането за слабост в тялото се дължи на възпалителните процеси в тялото, които са завишени при автоимунните заболявания.