Автор
Весела Георгиева

Какво (не)знаем за изчезването на Сашко? От какво и защо бяга детето аутист?

Четвърти ден едно дете на 12 г. не е при семейството си. Малкият Сашко, който по думите на своите роднини, е аутист, изчезна в района на Перник, докато се е разхождал с баща си. И оттогава досега от момчето няма никаква следа.

Това не е първото изчезване на Сашко. И друг път са го губили, но са го намирали бързо.

В петък двамата са били на 400 м от Профилакториума, по посока на пистите.

„Ние ходим на разходка по различни маршрути и когато спрях колата, той излезе и аз карах след него, но просто за момент се разсеях с телефона и той просто много бързо изчезна“, сподели бащата - Александър Цветков, пред Би Ти Ви.

Разбира се, съвсем естествено много хора веднага зададоха куп въпроси. Няма как да се поставим на мястото на бащата на Сашко, не знаем цялата история, всички факти, не знаем версиите, по които работят разследващите. Знаем, че да изчезне детето ти и ти дни наред да не знаеш какво се случва с него е жестоко преживяване...

Но се питаш - как така стана, разсеял си се за миг, толкова ли бързо може да изчезне от полезрението ти, може ли да стигне далеч, търсил ли го е дълго бащата или веднага е сигнализирал полицията? Ами майката на момчето - не се ли притеснява за него, имала ли е контакт с него и кога - за последно? Всичко наред ли е било между тях, в семейството? Добре ли се е чувствал Сашко?

Д-р Диан Фрейзър коментира, че голяма част от действията, които предприемат аутистите, не могат да бъдат предвидени от близки и роднини. Според специалиста обаче, една от причините малкият Сашко от Перник да си тръгне, е, че е искал да избяга от нещо или да избегне някаква ситуация.

В издирването са включени всички служители от пернишката дирекция на полицията, пожарникари, представители на СДВР, Жандармерия, Столичната община, планински спасители и хиляди доброволци. Дронове с термокамери продължават да работят на терен, както и планински спасители с кучета и хеликоптер.

“Няма никакъв резултат засега. Продължава хеликоптерът да облита района на цялата община, термокамери, полицаи, жандармерия, служители от столичната аварийна служба, алпинисти, БЧК, доброволци. Нищо! Вече се молим на Господ, зле ни е!“, споделя кметът на Перник - Станислав Владимиров, цитиран от "Телеграф".

Часове наред десетки следови кучета, включително на СДВР, на Гранична полиция, на спасителите, търсят следа. Засега - безрезултатно.

От днес сутринта и водолази издирват 12-годишния Александър - в езерата в пернишкия квартал "Калкас", съобщи за БТА кметът на района Надка Павлова. Проверени са две от тях, няма открити следи от момчето. Утре ще бъдат проверени и други езера и водоеми в района.

Хората, включили се в търсенето, заедно със специалистите, оставят пакети с храна в района на изчезването - така ако момчето се върне по пътя си, ще може да се подкрепи.

Близки на момчето, както и психологът, работил с него, коментират, че той е здрав физически, може дълго време да ходи или тича, не е боледувал, обича да се разхожда, включително в големи хранителни магазини.

Психолози обясниха, че децата аутисти имат чувство за самосъхранение и могат да оцеляват дълго време сами. Ами дано. Надяваме се на това. Ако изчезването му не се дължи на злодеяние или на нещастен случай, все някой ще го е видял, ще съобщи за него. Дори да се качи във влак или автобус, би трябвало да направи впечатление - само дете, на 12, трудно общуващо... Ако пък е претърпял инцидент, надяваме се да бъде намерен, преди да стане твърде късно. Студени са вече нощите. И животните са настървени, заради идващата зима.

И се молим. Сашко да бъде открит. И всичко с него да бъде наред. Молим за чудо. Броени дни преди едни от най-светлите християнски празници.