Автор
Весела Георгиева

Ах, този Чарлз! Как кралят ядоса сина си Хари

Британският крал Чарлз Трети поиска от британския парламент да промени закона, за да може неговата сестра - принцеса Анна, и неговият брат - принц Едуард, да го заместват в изпълнението на кралските дела, когато той отсъства по някаква причина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В резултат на измененията принцеса Анна и принц Едуард ще могат да изпълняват някои от ключовите задължения на монарха в негово отсъствие, като например назначаване на нов премиер.

View post on Instagram
 

Досега, според правилата, да действат от името на монарха в негово отсъствие имаха неговата брачна половинка и четиримата възрастни, които са най-напред в списъка за наследяване на короната - т.е. принц Уилям, принц Хари, принц Андрю, който е брат на Чарлз, и принцеса Беатрис, която е най-голямата дъщеря на принц Андрю.

View post on Instagram
 

Принцовете Андрю и Хари обаче вече не изпълняват официални кралски задължения. Андрю бе лишен от правото да ги изпълнява и от повечето си титли заради скандал, породен от приятелството му с покойния вече финансист Джефри Ъпстийн, който бе обвинен в сексуални посегателства. А Хари сам се отказа от тях след преместването си в САЩ.

Това е принудило Чарлз Трети да поиска въпросната промяна в закона. И както се казва - няма връщане назад. Което пък май е ядосало принц Хари, пишат някои британски медии...