Автор
Весела Георгиева

Мислите си, че познавате България? А за тези пет местенца чували ли сте?

Любопитни, интересни и сравнително непознати. Такива са следващите пет места или обекти, които днес ще ви представим. Ако ви се намира малко време и желание за пътешествие, стягайте раницата.

Музей на религиите в Стара Загора

View post on Instagram
 

Всъщност, това не е типичен музей. Става въпрос за една голяма и красива сграда, в която през вековете са се наслагвали различни религиозни практики. Може да видите останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х – ІХ век пр. Хр.), езическо светилище, посветено на тракийския конник (ІІ – ІІІ век), средновековна християнска гробищна църква (края на Х – ХІІІ век) и мюсюлмански храм (ХV – ХХ век), и всичко това „под един покрив“. Има красиви стенописи и пластична декорация.

View post on Instagram
 

Чавдар, селото, което всички дават за пример

View post on Instagram
 

Красиво, подредено, въобще не прилича на типично село... Да не говорим за малките къщички, направени целите от кал, слама и колове, пресъздаващи раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години. Намират се извън селото, наблизо.

View post on Instagram
 

Марина река - „класна стая на открито“

View post on Instagram
 

Звучи странно, но е супер атрактивно място. Намира се в защитена местност Марина река, на 12 км от Царево. На малките дървени чинове може да научите за видовете от изгубената преди милиони години терциерна флора.

Арт-къща с музей „Куклите“

Ако обичате да работите с ръцете си и детското във вас е още живо, Арт-къщата с музей „Куклите“ е най-правилният избор, който може да направите като избор на място за посещение. Намира се в центъра на София, а разнообразието, което предлага е огромно – може да се насладите на над 3000 кукли, разпределени в 6 зали. Представени са порцеланови, антикварни, съвременни, марионетки, сувенирни кукли от България и от света, марионетки от захар, восък или прежда. а излизане от музея има работилница, в която може да се превърнете в майстор и да направите мечтаната си кукла.

В царството на водните лилии

View post on Instagram
 

Намира се край село Малък Преславец. Блатото там е осеяно с множество бели водни лилии (Nymphaea alba), които са със статут на застрашен вид в Червената книга на България. Една от последните запазени влажни зони по българския бряг на река Дунав. Има над 147 вида птици.