Автор
Христина Кирилова

Ето я майката на Сашко, която 10 дни не намери начин да се прибере

Цяла седмица хиляди доброволци и служители на реда издирваха под дърво и камък 12-годишния Александър от Перник. И до днес, два дни след като момчето беше намерено живо и в добро физическо състояние, се появяват всякакви хипотези какво точно се е случило. Дали той наистина се е изгубил и е оцелявал сам в планината, дали е бил отвлечен и в последствие пуснат, заради мащабната акция по издирването и обявената награда от 100 хил.лв. Някои предположиха, че майката на детето, Радостина, която от две години живее във Великобритания, може да има нещо общо и да е направила опит да го прибере при себе си. Засега няма официална версия, тече разследване и бащата на детето не коментира хипотезите, а единствено изчаква прокуратурата да си свърши работата.

До този момент обаче майката на Сашко не даваше изявления, единствено знаехме името ѝ и че не е в страната. Докато детето ѝ е безследно изчезнало цели 8 дни. Днес тя проговори пред BTV и сподели, че през цялото време не е била на себе си и е поддържала постоянен контакт онлайн с бащата.

View post on Instagram
 

Стана ясно още, че има намерения да се прибере в България, за да види Александър, когото не е виждала от две години. И тук е моментът да се запитаме - коя майка е склонна да остави детето си, било то и с тежка форма на аутизъм и толкова дълго време да не намери начин да се върне и поне да се срещне на живо с него? Далеч сме от желанието да критикуваме, когото и да било в такъв момент, но фактите са факти и те са, че тя 8 дни не се прибра в България. Мнозина я нападнаха за това, че не е била ангажирана със случая. Други пък заподозряха, че може да има общо с изчезването на Сашко, но от бащата на детето бе категоричен, че я познава от достатъчно дълго време, за да твърди, че тя не е склонна да извърши подобно нещо.

View post on Instagram
 

Известно е обаче, че прокуратурата ще разпита Радостина, дори и тя да не се върне в България скоро.

"Майката има намерение да се завърне, но в случай, че връщането ѝ не се състои, ще потърсим способ през международното право - ще бъде разпитана от компетентен орган на държавата, в която се намира", разкри Албена Стоилова - прокурор и говорител на Окръжна прокуратура.

Майката на 12-годишния Александър смята, че той не е бил отвлечен. Поддържа тезата, че момчето наистина се е изгубило и просто се е разминавало с доброволците, които са го търсели.

"До момента съм имала само един разговор с разследващ полицай от Перник и бях готова да съдействам, но ми казаха, че няма как разпитът да се проведе официално по този начин. Допълниха, когато се прибера, да се свържа с органите на реда", разказа майката.

Самата тя е била изгубила надежда, че Сашко ще бъде открит, но комуникацията с баща му ѝ помагала, той е бил и първият човек, който ѝ се обадил, за да каже, че детето е намерено и е добре.

И все пак - синът ти изчезва. Няма го 8 дни. Месецът е ноември. Студ, мрак, дъжд. И ти си някъде там, на много километри. Получаваш информация за детето, което е било в утробата ти 9 месеца, по телефона. И ти оставаш някъде там, на многото километри. Да, детето има проблем, нелек... Изходът можеше да я всякакъв. Всъщност, изход можеше и да няма, но за огромна радост, всичко приключи благополучно, защото имаше хора, които приеха това дете като свое и го търсеха...като свое.

Знаете ли, не сме тук, за да съдим. И по-скоро бихме поздравили бащата на Сашко, защото благодарение на усилията му, на грижите му, днес той е жив и се чувства добре. А за доброволците, сред които има и хора, които загубиха работата си, защото са се посветили на издирването и органите на реда, които подадоха ръка на семейството на Сашко и разбира се, на делтапланеристите, които оказали първа помощ, можем да кажем само едно - поклон, заради вас все още можем да вярваме в доброто!

Четете още: Какво (не)знаем за изчезването на Сашко? От какво и защо бяга детето аутист?