Автор
Весела Георгиева

Забрани като за световно в Катар: не смей да спиш с жена, за която не си женен

По-малко от 24 часа преди старта на Световното първенство по футбол в Катар феновете, които отидоха да подкрепят своите любимци на място, останаха изненадани. Продажбата на алкохол на стадионите бе забранена. Извън зоните на стадионите алкохол има, но на доста солени цени.

На стадиона можете да си купите бира, но... безалкохолна - за скромните 7 евро. Някои от феновете коментират, че е трябвало да ги информират за това по-рано. Други пък уважават домакина и неговите традиции.

"Досега не е имало мюсюлманска държава, която да домакинства подобен форум. Вероятно за Катар е важно да покаже на света своята култура и своя начин на живот", смята Джина Родригез, мексиканска фенка, в репортаж на БНТ.

View post on Instagram
 

Местните жители пък са на мнение, че решението на ФИФА е повече от правилно.

"Алкохолът създава само проблеми. Нямаме нужда от пияни фенове наоколо", убеден е Халид, жител на Катар.

Достъп до напитки има, но във ВИП-зоните, а също и в някои фен зони, които не са в непосредствена близост до стадионите. 14 евро струва бирата в официалните фен зони. Ако добавите и сандвич, цената скача на 30 евро.

Алкохолът обаче е най-малкият проблеми на феновете.

Оказва се, че държавата-домакин има доста строги закони и те няма да бъдат пренебрегвани, заради чуждите гости, които не ги зачитат.

Ако фен прави извънбрачен секс по време на Мондиала в Катар то той ще има много големи проблеми. Ако бъдат хванати прелюбодейците, те могат да отнесат сериозна глоба и дори затвор.

View post on Instagram
 

Ако не дай си боже ви хванат с наркотици, може да отнесете дори смъртно наказание... Глобите за употреба наркотици започват от 50 000 евро, поне 9 години затвор и дори смъртно наказание.

Английските власти са отправили предупреждение към своите фенове да внимават какво правят в Катар, защото може да не се разминат само с глоба, но с години затвор или смъртно наказание.

Любопитен е случаят и резервните екипи на отбора на Белгия - на яките имаше думата "любов", в подкрепа на ЛГБТ- общността.

ФИФА спря и Еден Азар, който имаше намерението да излезе с капитанска лента в цветовете на дъгата в първия мач на отбора си в група F.

ФИФА призова да се мисли главно за футбол, а не за политика.

Реално погледнато футболът е игра и би трябвало всички, отишли в Катар, да са там, заради играта. Не заради бирата, пържолите или секса. Какво по-готино нещо от това да се насладиш на любимата си игра и в същото време да се запознаеш отблизо с една различна от твоята култура? Без да налагаш своята?

View post on Instagram
 

Но както се казва, ще поживеем и ще видим. Дано не се стигне до сблъсъци и проблеми. Би било жалко. Още повече на фона на безбройните коментари, че държавата не е заслужила с нищо това домакинство, че нарушава човешките права, че има какво да се желае по отношение на жените и техния живот, че футболът в Катар никога не е бил приоритет... Темата за правата, подкупите и желанието на Катар да влезе в центъра на световното внимание остава.

View post on Instagram
 

Но както каза Стоичков по време на срещата си с папата, Цар Футбол е най-добрият посланик на мира. Да се надяваме, че е така... И бирата не би била проблем, когато става въпрос за милиони фенове по цял свят, които преживяват с любимите си отбори. Футболът е емоция. Сбъдване на мечтите на момченцата по цял свят, които заспиват с надеждата, че един ден ще бъдат толкова големи, колкото голмайсторите на любимия отбор и ще се докоснат до бляскавата купа. Нали?