Автор
Весела Георгиева

Отиваме да живеем на Луната, но стрували си? Ако и там пренесем простотията, злобата и мръсотията, по-добре да си стоим долу

Каква новина. От НАСА признават, че до 2030 г. хората вече ще могат да живеят и работят на Луната. Разбера се, преди това учени и астронавти ще са подготвили процеса по заселването.

"Ще изпращаме хора на повърхността и те ще живеят на тази повърхност и ще се занимават с наука", казва Хауърд Ху, който ръководи програмата за лунния космически кораб "Орион" на агенцията, пред Би Би Си.

Разработвайки бъдещите космически експедиции, Ху каза, че през това десетилетие НАСА ще насели хора на Луната за определен период от време.

"Те ще разполагат с хабитати и роувъри на терен", добави той.

На 16 ноември НАСА изстреля ракетата "Артемида", която носи "Орион". Специалистите определиха това като исторически ден за човешките космически полети.

Орион се намира на около 134 000 км от Луната. Ракетата с височина 100 метра бе изстреляна от космическия център "Кенеди" като част от мисията на НАСА спътника да премине покрай Луната. На върха беше космическият кораб "Орион", който няма екипаж, но е оборудван с три напълно облечени манекена. Те са програмирани да регистрират стреса и напрежението на мисията , пише „Гардиън“.

"Това е първата стъпка, която правим към дългосрочно изследване на дълбокия космос, не само за Съединените щати, но и за света", казва Ху за Би Би Си.

Космическият апарат ще прелети на 60 мили от Луната и ще продължи на още 40 000 мили, преди да се обърне обратно и да се спусне в Тихия океан на 11 декември.

Ако мисията е успешна, тя ще проправи пътя за полети на "Артемида II" и "Артемида III", които ще изпратят хора около и до Луната и обратно. Последната ще върне хора на повърхността на Луната за първи път след "Аполо 17" през декември 1972 г. Тази мисия ще отведе първата жена на Луната, а последващо посещение ще отведе първия цветнокож човек на лунната повърхност.

Програмата "Артемида" планира и изграждането на Лунен портал. Това ще бъде космическа станция, където астронавтите ще живеят и работят, докато обикалят около Луната. "Движението напред е реално път към Марс", каза Ху пред Би Би Си.

"Това е по-голямо стъпало, двугодишно пътуване, така че ще бъде наистина важно да се научим да излизаме извън нашата земна орбита."

Страхотен напредък. Ако той причини това, което ние причиняваме на Земята на още някоя планета. Защо да не занесем малко мръсотия и отпадъци и там, горе. Да застроим Луната и Марс. Да превземем Вселената. Мисля, че е време архитектите да помислят за своите проекти. Строеж до строеж. А защо не и един два завода? И дали преди да стартираме заселването не трябва да помислим дали си струва, ако резултатът от този научен напредък е просто още едно унищожение?

Иначе, честно, и аз бих се разходила до Луната. Само, за да видя колко красива е Земята оттам, отгоре. За да ми спре дъха и да знам, че сме късметлии с мястото, на което сме се пръкнали. Късметлии, които не ценят онова, което имат. Но пък не спират да търсят нови места за завоюване, колонизиране...

Е, и кафенце бих пийнала с приятелки. След един вълнуващ лунен круиз. Космически. А вие?