Автор
Весела Георгиева

Ето я Флоси, най-старата котка в света

Прекрасната сива мъркаща Флоси от Лондон е най-възрастната котка в света. Това обявиха от „Световните рекорди на Гинес“.

„Бяхме изненадани, когато ветеринарната документация показа, че Флоси е почти на 27 години“, казва Наоми Рослинг, координатор от благотворителната организация „Защита на котките“ (Cats Protection) в изявление пред IFLScience.

„Тя е най-старата котка, която някога съм срещала; на най-малко 120 в човешки години. Ако съм в толкова добра форма, когато достигна тази възраст, и имам някого до себе си, който прави най-доброто за мен, когато имам най-голяма нужда, ще съм една изключително щастлива дама.“

Историята на Флоси започва през 1995 г. Първоначално тя била бездомна, но бързо намерила любящо семейство. За съжаление, след 10 години собственикът ѝ починал. Но Флоси не остава на улицата, отива да живее при сестра му. 14 години по-късно и тя умира. Възниква ситуация, при която котето попада в благотворителната организация „Защита на котките“, която в края на краищата ѝ намира нов дом – този на Вики Грийн от Орпингтън, Великобритания.

„Още от самото начало си знаех, че Флоси е специална котка, но дори не си представях, че ще споделям своя дом с рекордьор от Световните рекорди на Гинес““, казва Грийн.

„Тя е изключително любвеобилна и игрива, което е особено мило, когато осъзнаеш на колко години е.“

Флоси може и да е глуха и да не вижда особено добре, но тя определено е щастлива, има силен апетит и едно свое любимо жълто одеялце.