Автор
Теодор Муховски

Шведски терапевт обяснява как да се справим с изневярата и дали е възможно ново начало

Можете ли да преживеете предателство? Възможно е - уверява Йонас Гааде - шведски когнитивен терапевт, и дава четиристепенен "план за възстановяване на връзката".

"Как да преживея предателството на партньора?"

Това е един от най-трудните въпроси, които пациентите задават на своите терапевти. Изневярата е едно от най-вредните преживявания в живота. Тя е тази, която нарушава самочувствието, разрушава доверието и съсипва цялата връзка. Тя кара хората да се съмняват в психичното си здраве.

"Не съм изпитвал много унижения в живота си, но при първата ми връзка приятелката ми ми изневери три пъти за 7 години. Това ме накара да осъзная колко болезнено може да бъде предателството."

Пациенти, преживели предателство и изневяра от любим човек са на мнение, че това е най-лошото нещо в живота. Когато един мъж разбере за аферата на партньорката си, често пъти той е шокиран. Първата му реакция обикновено е паника и страх, които са примесени с гняв.



Колко често се случва предателството?

Предателството се случва по-често, отколкото си мислим. Около 50 процента от хората, които влизат в дългосрочна връзка, в последствие са предавани от партньора си. Мнозина също вярват, че предателството автоматично води до раздяла.

Сред разведените мъже и жени цели 80 процента от тях казват, че бракът им се е разпаднал, защото са се отдалечили един от друг и са загубили чувство за интимност. Други са на мнение, че не са се чувствали обичани или оценени. Само 25 процента двойки признават, че изневяра е била причината за разпада на връзката им.

Когато преживеем предателство, ние сме убедени, че нищо не може да се поправи. Чувствата обаче се променят с времето.

Как да се справим с предателството на партньора?

Ето някои основни правила, които си струва да усвоите и спазвате.

Стъпка 1: Изневеряващият трябва да прекрати аферата си на всички нива.

Може да изглежда очевидно, но понякога изневеряващият изглежда не разбира болката, която е причинил на партньора си. Изневеряващият съпруг може да обясни поведението си, като каже:
"Беше просто секс", "Беше просто увлечение, нямаше секс" или да измисли някакво друго странно оправдание.

Как измаменият партньор трябва да прекрати връзката си и да каже на любимия си, че е приключила?

Понякога предаденият партньор изисква от виновния да прекрати връзката, например по телефона.
Психотерапевтът е на мнение, че вместо лично или по телефона е по-добре да прекратите връзката с писмо или имейл.

Какво трябва да кажете на човека, с когото сте изневерили на партньора си?

Писмото трябва да бъде написано от самия измамник. Започнете, като признаете, че сте били егоисти и осъзнаете колко болка сте причинили на любимия човек. Писмото трябва също така да включва изявление, че аферата е приключила.
Виновният трябва да обясни, че не желае повече контакти и да помоли любовницата да не се свързва с него по никакъв начин - било то чрез писмо, имейл, SMS или телефон. Измаменият трябва да прочете писмото и да го одобри, преди да го изпрати.



Стъпка 2: Как да се справим с изневярата?

След около две до шест седмици повечето двойки се възстановяват и започват сериозно да се опитват да спасяват връзката си. Ако любовникът е бил информиран за новата ситуация, сега е моментът да започнете да се опитвате да се излекувате от предателството. Това не може да стане за няколко дни. Важно е да разберете, че това е процес, който трябва да отнеме време.

Стъпка 3: Възможно ли е да простим и забравим изневярата?

Мислите ли, че когато съпруг и съпруга започнат да възстановяват любовта си един към друг след изневяра, това означава, че са си простили всичко? Всичко може да се прости, но не всичко може да бъде забравено.



Човекът, който е изневерил, трябва да бъде открит и готов да говори честно за случилото се. Може да се случи, че човекът, който е предал, ще има впечатлението, че предаденият се оплаква и се повтаря, но трябва да е подготвен за това.

Психотерапевтът признава, че има пациенти, които казват, че споменът за аферата ги преследва години след събитието. Човекът, който е изневерил, трябва да обещае да се подобри по време на разговора и да гарантира, че няма да повтори същата грешка в бъдеще.

Стъпка 4: Колко време можете да изпитвате горчивина след изневяра?

Човекът, който е бил предаден, трябва да се опита да създаде план. Ако изискваме от измамника да остави миналото зад себе си, измаменият човек също трябва да работи, за да го остави зад себе си, дори и да му е трудно. С помощта на семейството, приятелите, добър терапевт и вашата собствена воля е възможно връзката ви да има по-нататъшно бъдеще.



Четете още: 4 лесни стъпки за заздравяване на връзката