Автор
Веселина Петрова

Драми в Народния театър трябва да има, но само на сцената. Останалото е срам за всички замесени

От известно време около Народния театър "Иван Вазов" ври и кипи. Правят се подписки, драскат се врати, хвърлят се обвинения. А ние, зрителите, мечтаем само за едно - да гледаме качествено изкуство. На сцената, за която държавата плаща сериозни дотации, сцената, която я има благодарение на големия Иван Вазов.

Защото е някак несериозно артистите да се правят на хъшове зад кулоарите точно на тази сцена. Сцена, която трябва да образова, да носи удоволствие, да дарява с радост почитателите на това велико изкуство.

И е срамно, и не е мъжко да се дават обещания на четири очи, да се подписват декларации, да се изнасят имена на онези, които са били "за" или "против", да се доносничи.

View post on Instagram
 

Народният театър е институция и като такава има своята отговорност и роля в това да дава на народа достъп до изкуство. Изкуство, което е на ниво. дават се достатъчно средства за костюми, декори, постановки, за да можем да се радваме на заглавия, които са радост за душата на всеки театрал.

А ние сме свидетели на едни някак си твърде непрофесионални водевили, една борба за стола на един директор, стол, на който е седял самият Вазов.

View post on Instagram
 

Има основания за уволнение на директора на Народния театър, но трябва да се изчака разпоредената проверка. Това заяви министърът на културата Велислав Минеков. От няколко дни Валери Йорданов и актрисата Албена Колева събират подписи в подкрепа на Александър Морфов. Оказа се обаче, че има и друга подписка - в подкрепа на директора на театъра.

В емоционално видеообръщение актьорът Валери Йорданов обръсна главата си в знак на протест - той и част от колегите му искат оставката на директора". Йорданов заяви и че се страхува за живота си, като визира инцидент по време на представлението "Хъшове", предаде "Bulgaria ON AIR".

View post on Instagram
 

"Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър "Иван Вазов". Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда", се казва в изпратено до медиите отворено писмо.

То е подписано от близо 50 актьори от трупата на Народния театър. Според официалния сайт на театъра в трупата са общо 74 актьори.

View post on Instagram
 

"Събра сериозен режисьорски екип; Отвори сцена за млади режисьори; Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата; Откри нови сценични пространства; Възстанови неправомерно свалени представления; Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата; Повиши актьорските възнаграждения; Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра; Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри", се казва още в писмото в подкрепа на настоящия директор.

Ние не знаем кой крив, кой прав. Знаем само, че историята подронва авторитета на театъра. Както и на всички, които са свързани с него. Народният театър не трябва да бъде използван като бойно поле, на което да се мери чие его е по-голямо. И институциите трябва да решат конфликта по най-добрия за всички нас начин. Иначе ние като граждани, като публика, ще трябва да си поискаме обратно парите, отишли за субсидиране на този прекрасен дом на изкуството.