Автор
Кристина Кирова

От днес: Ще ни слагат скакалци и бръмбари на прах в храната съвсем законно

Нов ден - ново 20! От днес се разрешава добавянето на насекоми в храните в ЕС. Вкусно, а?

И не, това съвсем не е на шега, законът си е приет и се оказа, че мнозина биха изпробвали този похват в храните, защото той ще реши някои проблеми в хранително-вкусовата промишленост. Все пак - колко му е да отгледаш насекомо (дали ще има био все още не знаем), да му приключиш живота или пък да го изчакаш да поживее до старини няколко дни, след това да го "кремираш" и да му сложиш останките в някой продукт? Май не е много трудно, а пък и тези същества нямат вкус. Така съм чувала, пък и официално се водят вкусово неутрални.

Похапването на всякакви малки хвъркати и нехвъркати съвсем не е непознато за много хора по света, даже в някои кухни си присъстват съвсем официално. Но да повторим отново - много е възможно да хапнете някое насекомо на прах, сложено в някой продукт, без да разберете. За по-сигурно хвърляйте по едно око на написаното на етикета.

И не бързайте да поглеждате с погнуса. Струва си да отбележим, че насекомите, които по принцип приемаме, че е редно да са си във въздуха или уютно кацнали на стената, всъщност са източник на полезни вещества - също както пилешкото, говеждото и рибата. Какво като не можете да си направите крехка пържола от тях?

Насекомите ще могат да бъдат използвани замразени, на прах, както и сушени. Но тук идва логичният въпрос - ако веганите и защитниците на правата на животните не са съгласни да се използват всякакви животински продукти в храната, това означава ли, че ще спят спокойно, след като знаят, че вече домашните щурци и ларвите на брашнения бръмбар също ще "лягат под ножа" за хранително-вкусовата промишленост?

Четете още: Аномалии, катаклизми и стихии - глобалното затопляне е все по-осезаемо