Автор
Христина Кирилова

Красота и мир, хванати ръка за ръка: Анджелина Джоли посети язидско село в северозападен Ирак (снимки)

Анджелина Джоли винаги е била посланик на доброто и мира. Тя е също толкова известна с каузите си и с факта, че подава ръка на нуждаещите се, колкото и с ролите си в киното.

Холивудската красавица за пореден път доказа, че е като истински ангел, когато посещава страна от третия свят. Вчера тя беше на посещение в язидското село Кочо в северозападен Ирак заедно с носителката на Нобелова награда за мир за 2018 г. и видна активистка за човешките права - Надя Мурад.

View post on Instagram
 

Това село е родното място на Мурад, но за съжаление е и мястото, което я връща към най-ужасяващите моменти от живота ѝ. През август 2014 г. терористи от ИД ("Ислямска държава") нахлуват в територията на селото. Убиват майката и петимата братя на Надя Мурад, а тя и сестрите ѝ биват отведени в град Мосул и превърнати в сексуални робини. С времето успява да избяга, стига до бежанските лагери в Киркук, а след това се озовава в Германия, където живее и до днес.

Така започва трудният ѝ житейски път, но Надя не се сломява пред нищо и през 2016 г. става посланик на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, а само две години по-късно в ръцете си вече държи Нобелова награда за мир, която получава за „за труда ѝ да сложи край на използването на сексуалното насилие като оръжие за война и въоръжени конфликти“.

View post on Instagram
 

Анджелина Джоли и Надя Мурад посетиха местното гробище, където са погребани язидите, жертви на терористичната атака на ИД и разговаряха с местните.

View post on Instagram
 

Язидите са говорещо кюрдски език етнорелигиозно малцинство в Ирак. То практикува язидизма, чиито корени са в зороастризма. През 2014 г. банди на „Ислямска държава“ нахлуха в планинския район Синджар, където компактно живеят язидите и извършиха брутални репресии срещу тях, пише БТА.

Четете още: Последният удар на Даяна: Личните ѝ писма издадоха ужасяваща тайна, за която никога не сте предполагали