Автор
Ева Григорова

Сърцераздирателен момент: Ридаещо дете и бебе бяха спасени от земетресението в Турция и Сирия

В интернет се появи видео, уловило сърцераздирателния момент, в който ридаещо дете е спасено от развалините, след опустошителното земетресение в Сирия.

Героичните спасители бяха заснети как отчаяно си проправят път сред отломките, за да достигнат до няколко малки деца и членове на семейството им.

Оцелелите били затиснати под останките на дома си в Джиндирес, Алепо, Северна Сирия, където са нанесени най-големите щети.

Служителите на Гражданската защита на Сирия бяха заснети да викат трескаво, намирайки се в тъмните, мокри останки от сградата.

Вижда се, че екипът намира едно дете, чиято долна половина е заклещена под тухли и развалини - главата му изглежда покрита с кръв.

Други спасители също работят, за да вдигнат тухли от тялото на друго дете, като един човек опипва китката му, за да провери за пулс.

Сред писъци и ридания камерата отново се обръща към махаща ръка - единствената част от тялото, която се вижда от купчината отломки.

Бебе също е заснето в капан под огромна скала.

Докато спасителите продължават да загребват отломките с голи ръце, едно дете започва да ридае и да кашля.

За щастие скоро след това ги издигат заедно с мъж на носилка.



Повече от 7800 бяха убити при земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер и последиците от него, с 5894 жертви в Турция и най-малко 1932 в Сирия.

Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че броят на жертвите може да скочи до 20 000 на фона на усилията за спасяване на онези, които все още са в капан под развалините.