Автор
Весела Георгиева

Вкараха мъж изнасилвач в женски затвор, защото се чувствал момиче… и насили съкилийничките си

Знаете ли какво е парадокс? Парадоксът е твърдение или група твърдения, които водят до противоречие или са в конфликт с интуитивната логика. Историята на Адам Греъм за мен е юридически парадокс.

Адам е съден за изнасилване. И осъден - за две изнасилвания. Т.е. Адам е сериен изнасилвач. В съда Адам се явява облечен като... жена. Обяви се за трансджендър. И вече е Исла Брайсън. Той приема хормони и му предстои операция за завършване на смяната на пола. Брайсън, бивш Адам, твърди, че има проблеми с пола от четиригодишна възраст.

“Винаги се мотаех с момичетата и винаги се гримирах”, каза на съдебните заседатели Брайсън.

Обяснява, че започнал прехода от мъж към жена едва през 2020 г., след повдигнатите обвинения за изнасилвания на жени, които обаче отрича. Заявява, че всеки един сексуален акт е бил по взаимно съгласие, пише "Дейли мейл".

Първата жертва на Брайсън си спомня, че многократно е казала “не”, но въпреки това Брайсън я е изнасилил. Двамата са се запознали в сайта за запознанства Badoo, пише БГВойс.

Втората жена е била изнасилена в апартамент малко преди да гледат филм. Спомня си: “Казах му да спре, а той не го направи, продължаваше. Тогава затворих очи и го оставих да прави това, което искаше.”

Съдията обаче решава, че Адам вече е половин жена, нищо, че все още има мъжки полов орган, и го изпраща в... женски затвор.

"Това е все едно да затворите в един пълен кокошарник гладна лисица. Според Шотландското законодателство изнасилването може да се извърши само от лице, което има пенис. Тук говорим за мъж, а не за жена”, коментира Джоана Чери, адвокат от Глазгоу.


Скандалът е тотален. Защото в затвора Адам не станал човек. А изнасилил затворнички. Шотлански организации са притеснени, че с новия закон за самоопределяне на пола много обвиняеми могат да решат, че вече не искат да са мъже и да бъдат пренасочени към женските места за излежаване на присъди. Така жените затворнички са поставени в риск.

В крайна сметка Брайсън-Адам ще бъде прехвърлен в мъжки затвор. Шотландският правосъден министър Кийт Браун обяви, че ще бъде направена "пауза" в настаняването на транссексуални затворници с история на насилие срещу жени в женски затвори в Шотландия, съобщи Би Би Си. Браун заяви, че ще бъде извършена "спешна проверка" на случая на транссексуална жена – Айла Брайсън, осъдена за изнасилване на две жени преди да смени пола си.

Брайсън първоначално беше настанена в женския затвор "Корнтън Вейл", което предизвика вълна от обществени протести. Впоследствие беше преместена в мъжки затвор.

В средата на януари британския парламент блокира приет от шотландския регионален парламент закон, който улеснява юридическата промяна на пола за жителите на провинцията, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на официални източници.

Законът, приет миналия месец след ожесточени дебати, превърна Шотландия в първата британска провинция, подкрепила процедура на промяна на пола, базирана на самоопределянето, включително чрез премахване на необходимостта от медицинска диагноза на полова дисфория и намаляване на минималната възраст от 18 на 16 години.

Докъде стигнахме, коментират ползвателите на социалните мрежи... А може би тепърва ще ставаме свидетели на подобни парадокси.