Автор
Весела Георгиева

Ще ни отнеме ли Европа един от най-големите символи: в опасност ли е розовото масло?

Европейската комисия подготвя промени в един от регламентите си и занапред може да класифицира розовото масло и другите етерични масла като химически субстанции и продукти, а не натурални, получени от земеделско производство, както е сега, сигнализираха производители.

"Има опасност Европейската комисия да забрани емблематичното за България розово масло. То може да бъде обявено за химическа субстанция", алармира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова.

"Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични масла - да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни продукти", обясни кметът на Казанлък в "България сутрин".

Новината идва в момент, когато стотици розопроизводители подготвят тазгодишната кампания, а напрежението в бранша непрекъснато расте.

Подробности за тази опасност споделиха първо в Казанлък, където са предприети и инициативи с цел недопускането естественият продукт от маслодайна роза да е причислен като химичен продукт.

Застрашен ли е символът на страната ни - маслодайната роза, и какво се прави към този момент, за да се предотврати подобен сценарий?

Социалните мрежи буквално закипяха от коментари.

България е едно от малкото места в света, които са облагодетелствани с перфектни условия за отглеждане на маслодайна роза. Още от XVI век в днешната „Долина на розите“ започва развитието на производството на розово масло, като през XIX век България почти монополизира световното снабдяване с този продукт.

Българската роза има дълбок и силен аромат и от нея се получава розово масло с най-доброто качество. Наричано „течно злато“, заради уникалните му свойства и високата цена, розовото масло е природен еликсир, който носи много ползи. В състава му присъстват минерали, витамини и антиоксиданти, които имат успокояващо, противовъзпалително и подхранващо действие. Ароматерапията с розово масло намалява нивото на кортизол (хормона на стреса) и има положително въздействие при депресивни състояния.

"Отглеждането на рози е приоритет основно на дребните, защото изисква ръчен труд. И съм гневна, защото досега не се намери земеделски министър, който да организира екип, който да се обоснове пред Брюксел и да поиска специална защита за розите. Те са не само национална, но и европейска ценност, защото ние сме единствената страна в ЕС, която ги отглежда и добива все още най -качественото в света розово масло. Българската Роза Дамасцена колкото и да се съпротивлява се спуска стремглаво по пътя на Българското кисело мляко. За него знае цял свят, но българите ходят в съседни страни да си го купуват.", написа в социалните мрежи Светлана Трифоновска.

2900 са производителите на розово масло в България. Но не става въпрос само за тях, нито за поминъка, нито за работните места. Става въпрос за един от символите на Родината.

Да се надяваме, че розовото масло ще бъде защитено!