Автор
Марина Стоименова

Знаете ли какво си причинявате? Защо НЕ трябва да отговаряте на ''благодаря'' със ''за нищо''?

Отдавна почти всички сме забелязали как автоматично отговаряме на благодарността на някой с прословутата фраза „ за нищо“. Нещо повече, смятаме този отговор за едно от добрите правила на учтивостта!

Тази фраза обаче може да ви изиграе жестока шега. „Когато казваме „за нищо“, тогава подсъзнателно се сдобиваме със синдрома на пропуснатата печалба, обяснява психологът Анна Гарш. Според този отговор излиза, че сте похарчили от времето си, че сте положили усилия, които са помогнали на човек, но резултатът и ефектът от това не е фиксиран в главата ви по никакъв начин.

Не забравяйте обаче да се насърчавате с думи, ако наистина сте направили нещо полезно за другите. За съжаление мнозина скромничат. Поради такива „дреболии” самочувствието ни страда, а то по принцип трудно се повишава.



По-добре е да не подценявате достойнствата си. Например, американските психолози съветват в такива ситуации да отговорите веднага: "Вероятно бихте направили същото за мен." На което човекът отсреща – според ситуацията и личността, може и през зъби, но със сигурност ще отговори: „Разбира се“.

Той ще разбере, че вече ви дължи нещо. Желанието по някакъв начин да се „отплати“ с някаква реципрочност няма да го напусне дълго време, докато не се появи подходяща възможност. Съгласете се, че това звучи някак твърде цинично ... Не мисля, че е приятно някой подсъзнателно да се чувства длъжник.



Какво според психолога е скрито зад думите „за нищо”?

Отговаряйки на благодарността по този начин, си мислите: как може човекът да не се справя с такава лесна задача, която дори вие можете да решите? Второ, по този начин показвате както на себе си, така и на другите, че не цените собствените си умения и отделеното време. Трето, с вашето „за нищо“ можете да предизвикате гняв у събеседника, подсъзнателно демонстрирайки превъзходство. В този случай не трябва да разчитате на реципрочност ...

Въпреки това все още има универсален отговор, който е полезен за всички случаи. Каквото и да измислят психолозите, има печеливш отговор, който не ви задължава с нищо: „моля“ или „радвам се, че помогнах“. Освен това символизира реципрочна благодарност.



Друго мнение

Помолен за коментар свещеник не съгласен с тази позиция на психолога. „На първо място, много хора знаят и помнят етимологията на думата „благодаря“ - от „благ“, което значи добър и „дарявам“ или „дарявам благо“, дарявам добро.

Също така е подходящо да кажете „моля“ или дори „благодаря“ в отговор, пожелавайки същото спасение и решение на събеседника. Ако знаете със сигурност, че общувате с вярващ отговорете с "благодаря". „Много ви благодаря“ или „голямо благодаря“ е излишно да се казва. В крайна сметка „благодаря“ означава да пожелаеш добро на някого. А кой дава благословия на хората? Правилно - Господ.

За невярващите полезни са съветите на психолога. Той предлага, но не налага – вие решавате.