Автор
Весела Георгиева

Класация показва: Ето в кои 5 държави е най-добре да отгледате децата си

Всяка майка иска най-доброто за детето си. И да, има места в света, където да си дете е страхотно. И съответно - да си родител. Кои са те? Би Би Си дава отговор на въпроса къде да отгледате децата си или къде е най-добре да си дете в днешно време, на базата на изследване на УНИЦЕФ.

В класацията, направена от медията, са взети предвид фактори като икономическо състояние, благосъстояние на семействата, образование.

Япония е сред най-безопасните държави

В анализа на Уницеф за благополучието на децата от 2020 г. Япония е на първо място по показатели като физическо здраве - свързано с нивото на детската смъртност и затлъстяването. А в последния доклад Страната на изгряващото слънце е на второ място по показател - среда, в която растат децата - става въпрос за зелени площи, безопасност на движението, сигурност. В Япония нивата на замърсяване на въздуха и водата са най-ниски. Япония е и сред най-сигурните, безопасни държави - тук общият процент на убийства е най-нисък от всички страни, наблюдавани от организацията. Дори в Токио децата ходят сами на училище, защото е безопасно!

„Децата ходят на училище сами от около шестгодишна възраст. Те вземат автобус или влак, ако не е на пешеходно разстояние“, казва една от анкетираните дами.

Япония има и една от най-добрите образователни системи в света, заемайки 12-то място сред 76 страни и региони. И дава на родителите доста добра възможност за отпуск - включително на бащите.


Естония привлича семействата с образователната си система

Въпреки че Естония не е на първите места в класацията, тя води по доста фактори - ниски нива на замърсяване на въздуха, по-малко пестициди, повече зелени площи, детски площадки. И добри пренатални грижи.
Един от най-големите плюсове обаче, е образователната система - децата тук имат по-добри умения по математика, природни науки и грамотност от всяка страна извън Азия. Наблягат се и на цифровите умения. Дори в детските градини вече се изучава роботика, има интелигентни таблети и т.н.

Скорошен доклад на ОИСР установи, че средното естонско петгодишно дете притежава много по-добре развити социално-емоционални умения, отколкото децата в САЩ и Англия.

Естония дава 100 дни майчинство, 30 дни бащинство, както и 475 дни платен родителски отпуск, които могат да бъдат използвани в рамките на 3 години - може и почасово. Всеки родител получава 10 дни платен отпуск бонус за отглеждане за всяко дете, докато наследниците му навършат 14 години.


Децата в Испания растат по-социални и спокойни


Испания се класира най-високо в класацията по отношение на околната среда, ниски нива на детска заболеваемост, поради замърсяване на въздуха или водата, високо благосъстояние. Тук децата са по-социални, по-образовани, има нисък ръст на самоубийствата. Тук наистина е социално приемливо да водиш детето си навсякъде – ресторанти, барове. Напълно нормално е да видите семейство с малко дете да се разхожда в полунощ... И не е необходимо постоянно да им правите забележки, ако са по-шумни. И отпускът по майчинство е добър. Държавата плаща 100 процента от заплатата на родителите.

Финландия предлага добра околна среда

Финландия, която е на пето място в най-новата класация на УНИЦЕФ, води в две от трите категории – номер едно е по отношение на здравословната околна среда - качество на въздуха, зелени пространства, и номер две - по отношение на училища, трафик, зелени площи. Това е една от страните с най-добри резултати по отношение на грамотността и математическите умения. Смъртността на децата на възраст 5-14 години е една от най-ниските в света. Предлага се доста добър родителски отпуск, включително 8 седмици платено майчинство.