Автор
Кристина Кирова

Христо Грозев, Навални или страхът на Путин - кой спечели Оскар тази година

България отново има повод да се гордее в сферата на киноиндустрията. Тази нощ бяха раздадени най-очакваните награди "Оскар" и този път наш сънародник грабна така желаната статуетка.

Христо Грозев спечели "Оскар" в категория "Документален филм" за участието си в "Навални". Ето какво сподели той за трудния процес по създаването на лентата, която му донесе най-голямото отличие:

„Трудно беше снимането в пълна тайна, защото трябваше да се борим с постоянно следене и с опити за дезинформация от страна на Русия. Имаше дори хора, шпиони, техни така наречени журналисти, които ни снимаха отдалече и се опитваха да представят снимането на филма като някаква тайна операция на ЦРУ”, разкри Грозев пред NOVA.

Христо Грозев продължава изповедта си, като не отрича, че изпитва страх за живота си. Въпреки това обаче, той заяви, че ще продължава да прави това, което обича, но ще бъде достатъчно предпазлив. А той определено знае как да се предпази, тъй като работи в посока разследване на руските тайни служби още от 2014 г. насам. Филмът "Навални" започва от проучване по случая Скрипал и въпросът кои учени се занимават със създаване на отрови и как Русия ги произвежда.

Разследващият журналист споделя, че е горд не само от факта, че в ръцете си държи най-голямото признание, но и защото според него, тази награда ще бъде полезна. Грозев предположи, че след отличието, "Навални" ще получи необходимия зрителски интерес и ще бъде гледан от още поне 20 млн. души по света и разбира се, по този начин ще се запознаят с фактите. А те са наистина плашещи.

Грозев смело продължава, като изтъква, че в Русия има план за убийство на собствените си граждани, които се противят на властта. Журналистът споделя още, че филмът "Навални" е до голяма степен български, а финансирането в началото е било негово.

Путин от своя страна е бил вбесен, след като гледал филма и днес Христо Грозев, макар и горд с постижението си не отрича, че има опасност за живота му.

Големият върос сега е кой спечели Оскар? Навални или страхът на Путин?

Четете още: Учени изследваха мозъка на починал будистки монах – резултатът шокира дори тях