Автор
Ева Лъчезарова

Welcome to my Earth - Проектът, който ще ви покаже как да живеете устойчиво и умно!

Устойчивият начин на живот е принцип, който всеки от нас би могъл да започне да практикува още днес на ежедневна база, защото планетата ни се нуждае от общите ни усилия.

За съжаление тя е изправена пред сериозни проблеми като глобалното затопляне, силното замърсяване и обезселяването на различни райони за сметка на други.

Това е и причината да започнем проекта Welcome to my Earth, съвместно с Bosch, а избрахме немската компания, заради нейната устойчива политика на развитие. Крайната цел на Bosch е въглеродно неутрално производство на уреди с множество устойчиви функции, които помагат на потребителите да живеят природосъобразно.

В Welcome to my Earth ще ви дадем ценни съвети, които ще ви насочат, ако отдавна се чудите откъде да започнете, за да живеете по-устойчиво или пък ще обогатят познанието ви по темата.

Стартираме съвместния си проект на 5-ти март - Световния ден на енергийната ефективност и сме сигурни, че с общи усилия бихме могли да се погрижим за планетата, която един ден ще оставим на децата си.

В рамките на инициативата поканихме като гост изпълнителния директор на БСХ Домакински уреди България ЕООД г-н Ивайлo Рашев, с когото ще поговорим за същността на устойчивото развитие, за нагласите в българското общество, свързани с този начин на живот, както и за смарт домакинските уреди, които освен ресурси, ни пестят и време. Ето какво ни сподели той в едно ексклузивно интервю:


- Здравейте, г-н Рашев! Ще ни разкажете ли малко повече за амбицията на Bosch да улесни модерния човек в неговото натоварено ежедневие, като едновременно с това мисли за природата и бъдещето на нашата планета?

- Здравейте! Ще започна с това, че за нас успешният бизнес е свързан с опазването на околната среда и социалната отговорност. Амбицията на Bosch да постигне климатична неутралност доведе до стартирането на над 2 хил. проекта по света за икономия на енергия на над 1,7 TWh.

Още преди две години групата „Бош“ осигури 83% от потреблението си на зелена енергия, а до 2030 г. си поставяме за цел да увеличим генерираната зелена енергия до 55 GWh. Пластмасовият скрап от производството ни се рециклира и използва повторно в нашите производствени бази. Търсим и все повече начини да подобрим и оптимизираме използването на домакински уреди, които да ни дават перфектни резултати, но с оптимално използване на ресурсите за тяхното осъществяване. Умните домакински уреди на Bosch предоставят всичко това.

- Какви са стъпките, които всеки от нас би могъл да предприеме, за да живее по-устойчиво?

- Устойчивостта е глобална и обществена цел, която има три измерения – екологично, икономическо и социално. Решенията за осъществяването ú са свързани не само с усилията на компаниите за производство с нисък въглероден отпечатък, но и с поведението на потребителите. Личният принос на всеки от нас за живот с грижа за природата и в същото време с прецизното използване на ресурси в ежедневието ни е много важно.

През месец май 2022 г., проведохме национално представително проучване сред българските потребители относно „Нагласи към устойчивото домакинство“. Според данните, 34% от запитаните разбират определението за устойчиво домакинство като спестяване за ресурси в дома - ток, вода и употреба за по-малко препарати. 33% пък смятат, че по-устойчивият начин за живот вкъщи е неразделна част от използването на домакински електроуреди, които консумират по-малко вода, електричество и препарати (23% вече имат у дома устойчиви електроуреди). Друг важен факт, който проучването установи е, че 40% от анкетираните не изхвърлят храна и пазаруват толкова, колкото потребяват.

„Устойчивостта“ е съвкупност от всички тези навици, а данните показват, че българите разбират правилно терминa и желанието им за по-екологичен начин на живот вече е факт.


- Кои са най-иновативните уреди, които Bosch предлага на българския пазар и какви са техните устойчиви характеристики?

- Спестяването на ресурси като ток и препарати, които кореспондират с устойчивостта, ни дава i-DOS смарт пералнята Bosch, която работи с нисък разход на енергия, сензорите ѝ автоматично измерват точното количество перилен препарат и вода, необходими за всяко зареждане. Това означава, че машината ще работи с точното количество препарат, няма да прави ненужни цикли за изплакване, с което могат да се спестят до 10 литра вода на цикъл.

Разполагаме с комбинирани уреди – перални със сушилни, които имат хибридна отоплителна система. В зависимост от натоварването, тя умело избира най-енергийно ефективния режим: стандартен, при който водата се загрява с нормалния нагревателен елемент или режим Flex Air. При него, водата се впръсква директно в барабана, докато горещ въздух се издухва в барабана по същото време, за да я затопли. Благодарение на Hybrid FlexAir, тези уреди могат да пестят до 34% енергия при пране.

Съдомиялните Bosch с технология на сушене Zeolith използват естествени минерали, които преобразуват влагата от миенето в топлина. При силен, но нежен 3D въздушен поток, този горещ въздух се разпределя в съдомиялната машина и ефективно изсушава всички съдове, дори тези от трудно съхнещ материал. Целият процес изисква 20% по-малко енергия, отколкото при съдомиялните без Zeolith.

Не на последно място трябва да отбележим и жизнения цикъл на техниката, защото никой няма изгода да купува техника, която след 2–3 години трябва да бъде подменена. Това е в ущърб на природата и на потребителите. Затова голяма част от уредите Bosch са с 10-годишна гаранция за ползване, което дава спокойствие на клиентите ни и им спестява средства.


- Какви са предимствата на съвременните смарт домове и откъде бихме могли да започнем, ако имаме желанието да направим дома си “по-умен”?

- На пазара вече има толкова много смарт решения, че единствените две стъпки, необходими да направим домовете си по-умни са желанието и покупката.

Как ви се струва възможността да знаете какво ви липсва в хладилника и докато се прибирате за път за вкъщи да сте наясно, какво да купите? Или да получите веднага няколко предложения с рецепти, какво да сготвите с наличните продукти в хладилника, за да отпадне решаването на досадния въпрос „Какво ще вечеряме?“. И за да ви е по-ободряващо, като се приберете да сте „поръчали“ на кафе машината си любимото си кафе, което да ви очаква вече приготвено.

Да, това могат да направят умните уреди на Bosch. Само с няколко клика можете да организирате тези процеси чрез мобилното ни приложение за управление на смарт уреди „Home Connect“. Тези предимства са свързани с улеснение, което спестява време, но и пари. Хората вземат все по-информирани решения при закупуването на домакински уреди, защото отчитат бъдещите разходи за електроенергия и консумативи.

- Какво всъщност означава да живееш #LikeABosch?

- Да живееш встрани от девиза „Целта оправдава средствата“. Целите са прекрасно нещо, но средствата за тяхното постигане ни определят като хора. Живеещият #LikeABosch е преди всичко емпат, а след това амбициозен и в крак с времето.

(в материала има продуктово позициониране)