Автор
Ева Лъчезарова

Изхвърляте много храна и сметката ви за ток е висока? Вижте 5 съвета за по-устойчив начин на живот!

Изхвърляте ли често храна, която сте закупили или дори сготвили? Смятате ли, че сметката ви за ток е твърде висока? Ако отговорът е “да”, то този материал е точно за вас.

Заедно с Bosch стартирахме проекта Welcome to my Earth, чиято цел е да даде ценни насоки за устойчив начин на живот и да ви вдъхнови да живеете в синхрон с природата, опазвайки нейните ресурси.

Статистиката е стряскаща - тя показва, че домакинствата генерират 561 тона хранителни отпадъци. Това е проблем не само, защото са похабени парични средства за набавянето на хранителни продукти, но и тъй като по този начин се разхищават и ресурсите, които са отишли за отглеждането и дистрибутирането им.



Ето какво можете да направите:

1. Планирайте менюто си и избягвайте да купувате твърде много продукти

Планирането на седмичното ви меню е важна стъпка, тъй като по този начин ще успеете да спестите средства и да намалите разхищението на продукти. Не купувайте твърде много стоки и се опитвайте да държите хладилника си подреден, тъй като така ще намирате лесно съставките за своите ястия и няма да забравяте продукти, докато изтече срокът им на годност.

2. Изберете хладилник, който е проектиран по устойчив начин

Хладилниците на Bosch са създадени според мотото Zero is hero, а целта им е максимално да улеснят устойчивия начин на живот. Те са снабдени със системата VitaFresh XXL, която запазва продуктите в хладилника по-свежи за по-дълго време. Плодовете и зеленчуците запазват своите качества по-дълго, благодарение на прецизния контрол на влажността. За месото и рибата също е помислено, като за тях е отделено специално място с температура около 0° по Целзий.

3. Ограничете готвенето и замразявайте храната си

Често се случва да прекарате дълго време в кухнята, а след това да хапнете само веднъж от ястието, което сте приготвили. Нашият съвет е да се стремите да използвате максимално всички сготвени ястия и ако е подходящо дори да ги превръщате в нови такива. Ако например сте сварили голямо количество картофи, можете да приготвите крем супа, свежа картофена салата и бърза картофена яхния.

Ако пък сте приготвили твърде голямо количество от дадено ястие или сте купили продукти на промоция, задължително ги замразете. Практично би било да ги разделите на подходящи за размразяване порции, както и да добавите към контейнерите им етикети със съдържанието и датата на замразяване.

4. Не оставяйте вратата на хладилника отворена за твърде дълго и не го препълвайте

Стремете се да отваряте вратата на хладилника за възможно най-кратко време, за да пестите максимално количество електроенергия. Стремете се да не го препълвате, така освен че ще можете да виждате по-лесно наличните продукти, ще подобрите и циркулацията на въздух в него.

5. Размразявайте замразените храни в хладилното отделение

Когато искате да размразите някой от контейнерите си, поставете го първо в хладилника, ще отнеме малко повече време, но така замразените храни ще спомогнат за поддържането на ниска температура.

(в материала има продуктово позициониране)